PROAB News

május 28. -

EUR 384,57

USD 353,79

Változások a babaváró hitelben szeptembertől

Szeptember elsejétől módosulnak a babaváró hitel feltételei, és a legfontosabb változás az, hogy új esélyt kapnak azok, akik korábban felvették a babavárót és elváltak.
A babaváró hitel egy olyan kölcsön, amely kamatmentes és szabadon felhasználható. Akár 10 millió forint összegű hitelt lehet igényelni, és a futamidő alatt született gyermekek után kamatmentesség és tartozáselengedés is jár.

Azonban a kedvezmények igényléséhez szigorú feltételeket kell teljesíteni, és a múlt héten kiadott kormányrendelet alapján ezek a feltételek néhány pontban változtak. A részletek a következők:

1. Újra igényelhetjük a babavárót, ha elváltunk: Korábban csak egyszer lehetett igénybe venni a babaváró hitelt, de szeptember elsejétől lehetőség van újra igényelni azt, ha korábban megkötötték a szerződést, de valami miatt mégsem kapták meg a támogatott hitelt. Emellett lehetőség van a támogatás újbóli igénylésére akkor is, ha elváltunk, és a babaváró hitel összegét – szükség esetén a kapott kamattámogatással növelve – teljes egészében visszafizettük. Az utóbbi lehetőség számos kérdést vet fel, például azt, hogy van-e rá lehetőség akkor is, ha az eredeti igénylés után lejárt az 5 év. Az értelmezések és részletszabályok segítenek majd abban, hogy ezt az új szabályt pontosan értelmezzük és alkalmazzuk.

2. Mi történik, ha meghal a házaspár egyik tagja: A babaváró hitelt házaspárok igényelhetik, és sajnos előfordulhat, hogy a támogatás igénylése után az egyik fél meghal. Ebben a tragikus helyzetben fontos gondoskodni a babaváróról is. A jogalkotó pontosította, hogy mi történik a kedvezményes hitellel ebben az esetben. A kölcsönhöz kapcsolódó kamattámogatás nem veszik el és megmarad a kamatmentesség is abban az esetben, ha a futamidő első 5 évében még nem született meg a baba. Az özvegynek azonban 180 napon belül be kell nyújtania a halotti anyakönyvi kivonatot a bankhoz, amelynek 30 napon belül el kell bírálnia a kérelmet, majd további 5 napon belül tájékoztatnia kell a kérelmezőt a döntésről és annak indoklásáról. Ha a pár hölgy tagja várandós volt a férj halála idején, akkor a babaváró hitel esetén életbe léphet a következő támogatási szint.

3. Változnak a tb-előírások is: A jövőben a jogszabály egy nagyon speciális helyzetet is kezelni fog. Lehetnek olyan magyarok, akik itthon dolgoznak, de külföldön fizetnek adót. Az így megszerzett jogviszony is megfelelő lesz a 3 éves tb-jogviszony igazolásakor, sőt az utolsó féléves időszakot is elfogadják a szigorúbb feltételekkel. Természetesen ezt a tényt külföldi adóhatóság igazolásával kell alátámasztani.

Ezenkívül fontos változás, hogy a jogviszony szüneteltetése nem minősül megszakításnak, és a megszakítás hossza nem lehet több 30 napnál. Ez nagy segítség lehet azok számára, akik vállalkozásukat hosszabb ideig szüneteltették nehéz körülmények miatt.

Fontos továbbá tudni, hogy a jövő évben komoly módosítások lépnek életbe a babaváró hitel feltételeiben, például szigorodik az életkor korlátja, és emelkedik a maximális hitelösszeg.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra