PROAB News

június 21. -

EUR 396,43

USD 369,91

Mit tehetünk, ha elmaradt az SZJA bevallás? – Útmutató a késedelmes bevalláshoz

Előfordulhat, hogy valaki elfelejti benyújtani az szja-bevallását, vagy különféle okokból nem tudja betartani a határidőt. Ebben a cikkben részletesen tárgyaljuk, milyen lépéseket tehetnek az adózók, ha késve vagy hiányosan teljesítenek, és milyen jogkövetkezményekkel kell szembenézniük.

Automatikus bevallási tervezet – Kényelmi megoldás

2023-ban, ha valaki magyar forrásból szerzett jövedelmet, a NAV elkészíti az adóbevallási tervezetét az adott munkáltató vagy kifizető által megadott adatok alapján. Ha a magánszemély egyetért a tervezettel és nem tesz semmilyen módosítást, akkor ez automatikusan érvényes bevallássá válik 2024. május 21-én.

Mit tehetünk, ha nem készült bevallási tervezet?

Ha olyan jövedelemről van szó, amelyről a NAV nem értesült (például lakásbérbeadás, vagy külföldről érkező jövedelem), az adózónak magának kell gondoskodnia a bevallás elkészítéséről és benyújtásáról.

Önellenőrzés – A hibák kijavításának eszköze

Ha a magánszemély rájön, hogy a bevallásában valami hiányzik vagy hibás, még mindig van lehetősége önellenőrzést végezni. Ez azt jelenti, hogy kijavíthatja a bevallását, és szükség esetén megfizetheti a késedelmi pótlékot is. Fontos tudni, hogy önellenőrzési pótlékot csak akkor kell fizetni, ha az önellenőrzés az adózó terhére állapít meg eltérést.

Késedelmi pótlék – A késedelem következményei

Ha valaki késedelmesen nyújtja be az szja-bevallását, és nem készült számára bevallási tervezet, késedelmi pótlékot kell fizetnie a késedelmesen befizetett adó után. A pótlék mértékét a jegybanki alapkamat határozza meg, amely jelenleg 7,75 százalék.

Igazolási kérelem – Mentesülés a mulasztási bírság alól

Ha valaki önhibáján kívül nem tudta betartani a határidőt, igazolási kérelmet nyújthat be. Ha az adóhatóság elfogadja a kérelmet, az adózó mentesül a mulasztási bírság alól. Fontos, hogy az igazolási kérelmet a mulasztást követő 15 napon belül kell benyújtani.

Nehéz anyagi helyzet – Fizetési könnyítés és halasztás

Azoknak, akik nehéz anyagi helyzetben vannak, lehetőségük van fizetési könnyítést, részletfizetést vagy fizetési halasztást kérni. Ez segíthet abban, hogy elkerüljék a nagyobb pénzügyi terheket, miközben megpróbálják rendezni adóügyeiket.

Összefoglalás

Az szja-bevallás elmulasztása vagy késedelme komoly következményekkel járhat, de vannak lehetőségek a helyzet rendezésére. Fontos, hogy tisztában legyünk a rendelkezésre álló eszközökkel és megfelelően kezeljük a pénzügyi kötelezettségeinket az adóhatóság felé.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra