PROAB News

április 18. -

EUR 393,76

USD 368,76

A szociális hozzájárulási adó kedvezményének módosítása a megváltozott munkaképességű személyek esetében

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapján közzétett információ szerint 2023. augusztus 1-jétől a fogyatékossági támogatásban vagy vakok személyi járadékában részesülő személyek is jogosultak lesznek a megváltozott munkaképességű személyek után járó szociális hozzájárulási adó (szochokedvezmény) igénybevételére.

Ezen kedvezményt az érintett, megváltozott munkaképességű személyt foglalkoztató kifizetők, valamint a megváltozott munkaképességű egyéni vállalkozók is igénybe vehetik saját foglalkoztatásuk esetében.

A szochokedvezmény alkalmazására jogosult szervezetek között szerepelnek a közkereseti társaságok, betéti társaságok, korlátolt felelősségű társaságok, közös vállalatok, egyesülések, európai gazdasági egyesülések, szabadalmi ügyvivői irodák, szabadalmi ügyvivői társaságok, ügyvédi irodák, közjegyzői irodák, végrehajtói irodák és egyéni vállalkozók, ha szochófizetést teljesítenek az érintett megváltozott munkaképességű személy után.

A kedvezményt igazoló okirat a fogyatékossági támogatás vagy vakok személyi járadékának folyósítását megerősítő határozat lesz, melyre  a Szocho tv. 13. § (5) bekezdése vonatkozik.

Az említett kedvezményt először

– a kifizetők az augusztusi 2308 jelű bevallásban,

– az egyéni vállalkozók az augusztusi 2358 jelű bevallásban (ha az adózást a vállalkozói jövedelem alapján számolják),

– az átalányadózó egyéni vállalkozók pedig a III. negyedévre vonatkozó 2358 bevallás 2358-AT-02 és AT-03 lapjainál

jelölhetik meg az igénybevételre vonatkozó adatokat.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra