PROAB News

június 21. -

EUR 396,43

USD 369,91

A SZÉP-kártya adózási szabályai és felhasználási lehetőségei

A 2011 óta létező béren kívüli juttatási forma a Széchenyi Pihenő Kártya (SZÉP-kártya), amelynek adózási és felhasználási lehetőségeit 2023. évi veszélyhelyzeti intézkedések szerint módosították. A SZÉP-kártyához 2023. január 1-je óta egy alszámla tartozik, amelynek egyenlege a korábbi felhasználási területek mindegyikére (szálláshely, vendéglátás és szabadidő) fordítható.

A 237/2023. kormányrendelet 2023. augusztus 1. és 2023. december 31. között lehetővé teszi az SZÉP-kártyára érkező összeg hideg élelmiszerre történő felhasználását, valamint a rekreációs keretösszegen felül 200 000 forint juttatás biztosításának lehetőségét kedvezményes adózási keretek között.

A SZÉP-kártya egyenlege 2023. augusztus 1. napjától 2023. december 31. napjáig hideg élelmiszer vásárlására is felhasználható azokban az üzletekben/üzletláncokban, amelyek elfogadóhelyi szerződést kötnek a SZÉP-szolgáltatóval. A vásárolható termékkörör megegyeznek a 2022. évivel.

200 000 forint juttatás Széchenyi Pihenő Kártyára az éves rekreációs keretösszegen felül:

A 237/2023. kormányrendelet bővíti a béren kívüli juttatások körét, lehetővé téve a munkáltatók számára, hogy a rekreációs keretösszegen felül, legfeljebb 200 000 forint juttatást biztosítsanak a munkavállalók SZÉP-kártyáira kedvezményes adózással.

A munkáltatók a NAV tájékoztatója alapján az összeget egy összegben vagy több részletben is utalhatják, de az utalások összértéke nem haladhatja meg a 200 000 forintot. A pluszjuttatás nem szükséges a jogviszony arányában megállapítani, így akár egynapos jogviszony esetén is teljes 200 000 forint utalható kedvezményes adózással. A 200 000 forintos határt kifizetőként kell értelmezni, tehát ha a munkavállalónak több munkáltatója van, vagy új munkaviszonyt létesít, minden munkáltatótól megkaphatja a teljes 200 000 forintot.

A SZÉP-kártyára érkező összeg hidegélelmiszer-vásárlásra történő felhasználása és a 200 000 forint feletti juttatás lehetősége értékesítésekor fontos szempont lehet, hiszen a munkavállalóknak így lehetőségük van az SZÉP-kártyát mindennapi megélhetésüket támogató eszközként használni. Az új adózási szabályok révén a munkáltatók hatékonyabb béren kívüli juttatásokat kínálhatnak, amelyek nettó kifizetése magasabb, mint a hagyományos bérjellegű támogatások esetében.

A munkáltatóknak lehetőségük van a 200 000 forint feletti juttatást egyszeri, nagyobb összegben utalni a munkavállalók SZÉP-számláira, amely növelheti a juttatás vonzerejét. A SZÉP-kártya biztosítja továbbá azt is, hogy a munkavállalók az évben még rendelkezésre álló juttatási keretet SZÉP-kártyára kérjék, még akkor is, ha korábban nem rendelkeztek ilyen kártyával.

Fontos figyelembe venni a SZÉP-kártya közteherviselését, amely 15 százalék személyi jövedelemadót és 13 százalék szociális hozzájárulási adót jelent az utalt összegre. Az adózási előnyökkel számolva azonban az SZÉP-kártya még mindig vonzóbb lehetőség a munkáltatók számára, amikor béren kívüli juttatásokat nyújtanak munkavállalóiknak.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra