PROAB News

július 16. -

EUR 391,40

USD 359,05

Új Rendelet a 2024-es EPR és DRS Díjakról – Mit Kell Tudniuk a Vállalkozásoknak?

A Magyar Közlönyben megjelent az energiaügyi miniszter legújabb rendelete, amely meghatározza a 2024-es évre vonatkozó EPR (Extended Producer Responsibility) díjakat és a DRS (Deposit Return Scheme) keretében fizetendő csatlakozási és szolgáltatási díjakat. A Jalsovszky Ügyvédi Iroda szakértői szerint ez a rendelet jelentős változásokat hoz a vállalkozások számára.

A Rendelet Részletei

A Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivatal javaslata alapján az energiaügyi miniszter minden év november 30-áig köteles meghatározni az EPR-díjakat és a DRS keretében fizetendő díjakat. A 2023. november 30-án közzétett rendelet szerint a 2024-es EPR-díjak nem emelkednek, ami jó hír a vállalkozások számára.

EPR és DRS Díjtételek

Az EPR-díjakkal megegyező mértékű csatlakozási díjat kell fizetniük a gyártóknak a DRS keretében. Például nem újrahasználható műanyag esetében ez 219 forint, fémnél 186 forint, üvegnél pedig 77 forint. A rendelet szerint a díjtételek nem tartalmazzák az áfát, amelyet a MOHU Zrt. külön számít fel.

Csatlakozási és Szolgáltatási Díjak

A rendelet tartalmazza az 5 évig fizetendő csatlakozási díjtételeket is, amelyek a visszaváltási rendszer kiépítéséhez szükséges forrásokat hivatottak biztosítani. A fizetendő díjat a termék súlya és a díjtétel szorzatából kell megállapítani.

Kérdések a Környezetvédelmi Termékdíjjal Kapcsolatban

Azonban továbbra is kérdéses, hogy a DRS keretében szolgáltatási díjat fizető vállalkozások jogosultak lesznek-e környezetvédelmi termékdíjukat csökkenteni. Jelenleg a környezetvédelmi termékdíj-szabályok csak az EPR-díjak esetében biztosítanak ilyen lehetőséget.

Összegzés

A Jalsovszky Ügyvédi Iroda szakemberei szerint a rendelet jelentős változásokat hoz, amelyekre a vállalkozásoknak fel kell készülniük. A díjtételek megállapítása és a környezetvédelmi termékdíj kérdései továbbra is figyelmet igényelnek a vállalkozások részéről.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra