PROAB News

június 16. -

EUR 397,66

USD 371,92

Cégek által adható iskolakezdési támogatások 2023-ban

Az iskolakezdéskor, amikor a családi kasszákat már költségek terhelték, minden segítség jól jöhet. Cikkünkben összegyűjtöttük, hogyan tudnak a munkáltatók támogatást nyújtani azoknak a dolgozóknak, akik gyermekeiknek új tanévet kezdenek.
A személyi jövedelemadóról szóló törvény (szja-törvény) már évek óta nem tartalmaz külön szabályokat az iskolakezdési támogatás adózására vonatkozóan. Ennek következtében az ilyen célú támogatásokra is a törvény egyéb rendelkezéseit kell alkalmazni. Az alábbiakban részletezzük a főbb szabályokat.

A fő szabály alapján a támogatás akár pénzben, utalvány formájában, vagy természetben is adható, értékhatár nélkül. Lehetőség van arra, hogy a támogatást a dolgozó részére adják, vagy közvetlenül a tanulónak, diáknak (korhatár nélkül). A juttatás révén a magánszemélynek jövedelme keletkezik, amely után közterheket kell fizetni a juttatóval fennálló jogviszonya szerint, vagy ennek hiányában, például a tanuló esetében, az egyéb jövedelemre vonatkozó szabályok szerint.

Amennyiben a támogatás természetben vagy utalvány formájában történik, figyelembe kell venni a személyi jövedelemadóról szóló törvény 46. § (7)–(10) bekezdéseit, valamint a társadalombiztosítási törvény 77. § (4) bekezdését. E szerint a juttatás terhelő személyi jövedelemadó-előleget és társadalombiztosítási járulékot von maga után, még akkor is, ha a juttatás összegét a bevételből történő levonásra nem lehet alkalmazni.

Az infláció miatt a munkáltatók kedvezőbb adó- és járulékfizetési lehetőségeket keresnek, hogy a munkavállalóikat támogathassák. Ezek közé tartozik az adómentes számítógép használat, a béren kívüli juttatások (például SZÉP-kártya támogatás), valamint az egyes meghatározott juttatások, mint a csekély értékű ajándék vagy rendezvényen adott ajándéktárgy.

Az adómentes számítógép használat lehetőséget nyújt arra, hogy a munkáltató ingyenes vagy kedvezményes számítógép-használatot biztosítson dolgozóinak. A munkáltató két módon is támogathatja a dolgozókat: otthoni személyi használatra adhat számítógépet, vagy korszerűbb megoldásként bérelhető eszközöket nyújthat.

A béren kívüli juttatások közül a SZÉP-kártya támogatás adómentes, amely egyszeri alkalommal, legfeljebb 200 ezer forint plusz támogatás formájában adható a SZÉP-kártyára az évi 450 ezer forint rekreációs kereten felül. A munkavállalóknak, akiknek több munkáltatója van, mindegyik munkáltató adhatja a támogatást.

Az egyes meghatározott juttatások között az iskolakezdéshez a csekély értékű ajándék lehetősége tartozik, ahol személyenként legfeljebb évi egy alkalommal adható adómentes ajándék. Rendezvények kapcsán pedig ingyenes vagy kedvezményes rendezvényekhez kapcsolódó ajándéktárgyak adómentesen adhatók.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra