PROAB News

május 29. -

EUR 384,95

USD 355,22

Hogyan készüljünk fel a nyári hőhullámokra a munkahelyen?

Az idei tavasz már márciusban rekordmagas hőmérsékleteket hozott, előrevetítve egy rendkívül forró nyarat. Ilyen körülmények között kulcsfontosságú, hogy a munkáltatók és munkavállalók egyaránt tisztában legyenek jogi kötelezettségeikkel és jogosultságaikkal, hogy megfelelően tudjanak felkészülni és alkalmazkodni a kihívásokhoz.

A jogi keretek áttekintése

A munka törvénykönyve (2012. évi I. törvény) alapvető kereteket szabályoz, amelyek szerint a munkáltató köteles biztonságos és egészséget nem veszélyeztető munkakörülményeket biztosítani. Ez magában foglalja a munkaidő egészséges és biztonságos munkavégzés szerinti beosztását is, azonban a törvény csak az alapvető irányelveket szabályozza.

Specifikus munkavédelmi szabályok

A munkavédelmi előírásokat részletesebben a 3/2002. SzCsM-EüM együttes rendelet tartalmazza. Ez előírja, hogy a munkaterületek hőmérséklete megfelelő legyen a munka jellege és a munkavállalók fizikai megterhelése figyelembevételével. Külön szabályok vonatkoznak a zárt munkahelyekre, ahol a hőmérsékletet a munka jellege és az évszakok függvényében kell szabályozni.

A munkáltató intézkedései extrém hőség esetén

A rendeletek értelmében a munkáltató köteles intézkedéseket tenni a munkavállalók védelme érdekében, amikor a hőmérséklet a 24 °C-ot meghaladja. Ilyenkor a munkaidőt úgy kell beosztani, hogy az alkalmazkodási időszakban a napi hőterhelés ne haladja meg a 2 órát, és a munkaterhelést fokozatosan kell növelni. Ezenfelül rendszeresen védőitalt is kell biztosítani a munkavállalók számára.

A munkavállalók védelmében hozott további intézkedések A rendelkezések szigorúan szabályozzák a munkavállalók pihenőidőit is, amelyeket nem lehet a munkaidőből levonni, és ezek nem minősülnek munkaközi szünetnek. A munkáltató köteles gondoskodni arról, hogy a pihenőidők során a munkavállalókat ne lehessen munkára fogni.

A nyári hőség jelentős kihívást jelent a munkahelyeken, így elengedhetetlen, hogy mind a munkáltatók, mind a munkavállalók tisztában legyenek a vonatkozó jogszabályokkal és kötelezettségekkel. A megfelelő előkészületek és intézkedések betartása nemcsak a jogi megfelelés szempontjából fontos, hanem a munkahelyi biztonság és komfort érdekében is. Az előírt szabályok betartása és a proaktív hozzáállás kulcsfontosságú a nyári hőhullámok idején.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra