PROAB News

július 17. -

EUR 390,90

USD 357,25

Minden szükséges információ a tartósan betegek és fogyatékkal élők személyi jövedelemadó-kedvezményéről

Az adózás világában számos kedvezmény létezik, amelyek célja, hogy a különböző társadalmi csoportokat, így a tartósan betegeket és fogyatékossággal élő személyeket is támogassák. Ezen kedvezmények között kiemelt helyen áll a személyi kedvezmény, amelyet az adóalap csökkentésére lehet felhasználni. A személyi kedvezmény összege 2024-ben a minimálbér egyharmadával arányosan növekedett, ami jelentős segítséget nyújthat az arra jogosultaknak. Azonban felmerül a kérdés: vajon mindenki, aki jogosult, tisztában van-e ezzel a lehetőséggel és él-e vele?

A Személyi kedvezmény alapjai

A személyi kedvezmény a személyi jövedelemadó (szja) törvény alapján súlyos fogyatékossággal élő személyek számára biztosít lehetőséget az összevont adóalap csökkentésére. Ez a kedvezmény 2024-ben havi 88 900 forint, míg 2023-ban 77 300 forint volt, amely éves szinten jelentős, több mint 150 ezer forintos adómegtakarítást jelenthet.

Kedvezmények sorrendje

2023. január 1-től változott a kedvezmények igénybevételének sorrendje, amely prioritást ad bizonyos társadalmi csoportoknak, mint például a négy vagy több gyermeket nevelő anyák, 25 év alatti fiatalok, vagy 30 év alatti anyák. Fontos tudni, hogy a személyi kedvezmény csak akkor vehető igénybe, ha az adott személy rendelkezik olyan jövedelemmel, amelyre a többi kedvezmény nem alkalmazható.

Jogosultság és igénybevétel

A jogosultság megszerzése bizonyos dokumentumok bemutatását igényli, mint például a súlyos fogyatékosság minősítéséről szóló igazolás, vagy a rokkantsági járadékban részesülés. Az igénybevétel alacsony száma azonban aggodalomra ad okot. Sokan vagy nem rendelkeznek adóköteles jövedelemmel, vagy egyszerűen nincsenek tisztában a rendelkezésre álló lehetőségekkel.

A tájékoztatás fontossága

A személyi kedvezmény alacsony igénybevétele rámutat arra a fontos feladatra, amelyet az államnak és a társadalomnak egyaránt vállalnia kell: tájékoztatni a jogosultakat a rendelkezésükre álló lehetőségekről. Az adózók tájékoztatása nem csak arról szól, hogy tudják, milyen jogokkal és lehetőségekkel rendelkeznek, hanem arról is, hogy képesek legyenek ezeket hatékonyan igénybe venni.

Következtetés

A személyi kedvezmény fontos eszköz a fogyatékossággal élő és tartósan beteg személyek támogatására, amely jelentősen csökkentheti az adóterhet. Azonban a kedvezmény hatékonyságának növelése érdekében fontos a folyamatos tájékoztatás és a jogosultsági feltételek tisztázása. Minden érintettnek érdemes alaposan tájékozódni és szükség esetén szakértői segítséget igénybe venni, hogy maximálisan ki tudják használni a rendelkezésükre álló adókedvezményeket.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra