PROAB News

július 16. -

EUR 391,40

USD 359,05

Az alkalmi munkavállalók létszáma

Amennyiben a munkáltató nem alkalmaz főállású munkavállalót, úgy az év minden napján lehetősége van egy alkalmi munkavállalót foglalkoztatni. 2023-ban a munkáltató összesen 365 alkalommal vehet fel alkalmi munkavállalót. Az alkalmi munkavállalók számának korlátozására az egyszerűsített munkaviszony esetében az alábbiak szerint kerül sor.

– Az Mt. hatálya alá tartozó főállású munkavállalót nem alkalmazó munkáltató esetén, legfeljebb 1 főt egy naptári napon.

– 1-5 munkavállaló esetén legfeljebb 2 főt egy naptári napon.

– 6-20 munkavállaló esetén legfeljebb 4 főt egy naptári napon.

– 20-nál több munkavállaló esetén a munkavállalók létszámának 20 százalékát egy naptári napon, figyelembe véve a munkáltató azon naptári hónapjait, melyek az év első, illetve hetedik hónapját megelőzik. Amennyiben a munkáltató kevesebb ideje működik, a teljes hónapokban alkalmazott átlagos létszáma kerül figyelembevételre. Az éves létszámkeret a következő naptári évre nem vihető át.

Az éves létszámkeretet a munkáltató tetszőlegesen oszthatja fel az év során, azzal a feltétellel, hogy az alkalmi munkavállaló foglalkoztatására alkalmazott korlátozások érvényesek. Például, ha egy munkáltató 365 nap alapján tervezi az alkalmi munkavállalók foglalkoztatását, akkor egy napon egy alkalmi munkavállalót vehet fel. Azonban az év többi 364 napján már nem engedélyezett az alkalmi munkavállalók foglalkoztatása.

Ha a munkáltatónak az éves létszámkereten felül további munkavállalóra van szüksége, akkor csak határozott időre, teljes közteherfizetés mellett, az Mt. általános rendelkezéseinek megfelelően vehet fel további alkalmi munkavállalókat.

Fontos megjegyezni, hogy ezek a korlátozások nem vonatkoznak filmipari statiszták alkalmi munkájára és az egyszerűsített foglalkoztatásra a szociális szövetkezetekben. Az Efo tv. szerinti filmipari statiszták foglalkoztatása esetén az alkalmi munkavállalókra vonatkozó általános rendelkezéseket kell alkalmazni. Ezen kívül, az azonos munkáltató és munkavállaló között létrejövő filmipari statisztai munkaviszonyra az Efo tv. korlátozásai érvényesek, melyek összesen 5 egymást követő naptári napig, egy hónapban összesen 15 naptári napig és egy évben összesen 90 naptári napig engedélyezik a határozott idejű munkaviszony létesítését.

Amennyiben ugyanazon munkáltató és munkavállaló között több alkalommal is munkaviszony jön létre idénymunkára vagy idénymunkára és alkalmi munkára vonatkozóan, az összes munkaviszony időtartama nem haladhatja meg a naptári évben a 120 napot.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra