PROAB News

május 29. -

EUR 384,57

USD 353,79

Törvénybe iktatott korábbi SZJA szabályok

2023. július 14-én az országgyűlés elfogadta a légitársaságok hozzájárulásáról és adótörvények módosításáról szóló 2023. évi LIX. törvényt, amely több területen változtatott a személyi jövedelemadót érintő szabályokon.

Az adószabályok módosításai közül egy része az szja-törvényt érinti. Ezek közül néhány fontos változást 2023. augusztus 1-jétől hoztak törvényi szintre, amelyek korábban a veszélyhelyzeti kormányrendeletben voltak meghatározva. A következőkben összefoglaljuk ezeket a változásokat.

Fiatal anyák kedvezménye:

 Az szja-törvény új 29/G §-a rögzíti a 25-30 éves korú gyermeket vállaló nők (fiatal anyák) kedvezményét. Ennek értelmében az összevont adóalapból meghatározott összegig levonható az a munkavégzéssel szerzett jövedelem, amelyet a jogosultsági hónapokban megszereztek. Fiatal anyának számít az, aki a családi kedvezményre jogosult, és gyermeket vállal vagy gyermeke születik.

Átmeneti rendelkezés a kedvezményre:

A fiatal anyák kedvezménye 30 év alatti anyák esetében akkor vehető igénybe, ha magzatára vagy gyermekére a családi kedvezményre jogosultsága 2022. december 31. után nyílik meg. Ha azonban a 30 év alatti anya 2023. január 1-jén már jogosult családi kedvezményre, a fiatal anyák kedvezményét azokra a hónapokra is igénybe veheti, amelyekben a családi kedvezményre jogosult.

Kedvezmény érvényesítési feltételei és mértéke:

A kedvezmény érvényesítése nem automatikus, az érintettnek adóelőleg-nyilatkozatban kell róla nyilatkoznia. A kedvezmény a jogosultsági hónapokban érvényes, és a törvényben meghatározott jövedelmekre alkalmazható. A legfeljebb évi bruttó átlagkereset mértékéig vehető igénybe.

Emelt összegű családi kedvezmény a beteg vagy fogyatékos személyek után:

 Az szja-törvény 29/A §-a beemelte az emelt összegű családi kedvezményt, amely a tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos személyek után jár.

SZÉP-kártya szabályok:

A törvény módosította a SZÉP-kártya szabályait, beemelve az emelt összegű rekreációs keretösszeget és bővítve a kártya felhasználását élelmiszervásárlásra.

Munkába járás költségtérítése:

A munkába járás céljából bevezették a közforgalmú úton mért oda-vissza távolság alapján adómentesen adható 30 Ft/km költségtérítést, amelynek egy része (18 Ft) kötelezően jár meghatározott esetekben, míg 100 százaléka a munkáltató mérlegelési jogkörében adható.

Ezek az új szabályok és módosítások az adórendszerben több területen változást hoztak. Az egyes kedvezmények és összegek pontos igénybevételi feltételeit és korlátait érdemes részletesen tanulmányozni a pontos alkalmazás érdekében.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra