PROAB News

május 29. -

EUR 384,95

USD 355,22

Babaváró hitel: tervezett változások

A magyar kormány tervei szerint a Babaváró kölcsön konstrukciójának átalakítása jövő évtől életbe lép. A kölcsön népszerűsége azok között a fiatal párok között, akik terveznek gyermeket a közeljövőben, részben annak köszönhető, hogy az első 5 évben nem kell kamatot fizetniük a kölcsönre. Emellett számos kedvezmény is járhat a kölcsön felvétele után született gyermekek esetén, mint például végleges kamatmentesség, tartozáselengedés vagy a törlesztési kötelezettség átmeneti felfüggesztése.

A tervezett változtatások között kiemelkedően fontosak a következők:

  • Az életkori feltételek változása: Jövő évtől a feleség nem kaphat Babaváró hitelt, ha 30 évesnél idősebb, míg az idei évben ez a korhatár 41 év. 2024-ben továbbra is jogosultak lehetnek a párok a támogatásra, ha a hölgy 30 és 41 év közötti, de ebben az esetben már úton kell legyen a baba.
  • Növekedő maximális hitelösszeg: A jövő évtől a maximális hitelösszeg 10 millió forintról 11 millió forintra emelkedik.
  • Kamattámogatás mértékének változása: A kamattámogatás mértéke csökken 2024-től. Ha a párok 2024-ben vennék fel a kölcsönt, akkor az állam csak 10,44%-os kamattámogatást fizetne a banknak a fennálló tartozás alapján, ami lényegesen alacsonyabb a jelenlegi 12,15%-os mértéknél.
  • Büntetés mértékének változása: A jövő évtől a büntetés mértékét a jegybanki alapkamat 3 százalékponttal növelt mértéke határozza meg, ami jelenleg 16% lenne. Ha a feltételek nem változnak, a büntetés maximum 8 millió forintra emelkedhet. A büntetést a folyósított összegre, nem a fennálló tartozásra számolják, ami tovább növelheti az összeget.

Fontos, hogy a büntetés csak akkor merül fel, ha a párok megsértik a Babaváró kölcsön feltételeit, például ha nem születik gyermekük az első 5 évben, külföldre költöznek, elválnak, vagy a gyermeküket már nem ők nevelik. Ha azonban a piaci környezet rendeződik, a büntetés mértéke akár alacsonyabb is lehet a jelenleginél.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra