PROAB News

május 29. -

EUR 384,95

USD 355,22

Új Kötelező Visszaváltási Rendszer Indul Magyarországon 2024-től

Január 1-jétől Magyarországon új környezetvédelmi intézkedés lép életbe: a kötelező visszaváltási rendszer. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által közzétett információk szerint ez a rendszer a 0,1–3,0 literes űrtartalmú műanyag, fém, vagy üveg csomagolású italtermékeket fogja érinteni.

A Visszaváltási Díj és Célja

A rendszer lényege, hogy minden érintett termék visszaváltási díjat tartalmaz, amely palackonként 50 forint lesz. Ez a díj nem a gyártók bevételét növeli, hanem a fenntarthatóbb és hatékonyabb hulladékkezelés megvalósítását szolgálja.

Fogyasztói Hatások

A fogyasztók számára ez azt jelenti, hogy a nem újrahasználható csomagolású termékek vásárláskor magasabb áron lesznek elérhetők a visszaváltási díj miatt. Azonban a vásárlók ezt a díjat visszaigényelhetik, amennyiben a terméket visszaváltják.

A Visszaváltási Rendszer Működése

A rendszert a Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. (MOHU) fogja működtetni, amely országos lefedettséggel biztosítja az automatikus és kézi visszaváltási lehetőségeket. A visszaváltási díj visszaigényléséhez a termékek új vonalkóddal és logóval lesznek ellátva.

A Visszaváltás Feltételei

A visszaváltás a termék új vonalkódjának leolvasásával és regisztrálásával történik, és a csomagolás épségét, valamint fizikai paramétereit is ellenőrzik. Fontos, hogy csak az ép, eredeti állapotban lévő, jól olvasható vonalkódú termékeket fogadják el.

Átmeneti Szabályok

A NAK felhívja a figyelmet arra, hogy a 2024 előtt gyártott és forgalomba hozott termékek 2024. június 30-ig továbbra is kaphatók lesznek, és ezekért nem kell visszaváltási díjat fizetni, illetve ezek nem visszaválthatók.

Ez a lépés jelentős előrelépést jelent Magyarország környezetvédelmi törekvéseiben, és várhatóan hozzájárul a hulladék mennyiségének csökkentéséhez és a fenntarthatóbb fogyasztási szokások kialakításához.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra