PROAB News

április 18. -

EUR 393,76

USD 368,76

Végleg megszűnt a kifizetőt terhelő EKHO

2022. szeptember 1-jétől egy fontos változás történt az ekho (egyszerűsített közteher) tekintetében. A kifizetőknek már nem kellett 13 százalék ekhót fizetniük az ekho alap után, azáltal, hogy az egyes egyszerűsített közteherviselést lehetővé tévő rendelkezéseket bevezette a 297/2022. (VIII. 9.) Kormányrendelet 1. § (2) bekezdése. Ez a szabály azonban 2023. augusztus 1. napjától érvényét vesztette, mivel az Ekho tv. 4.§/3/ bekezdése hatályon kívül helyezésre került a légitársaságok hozzájárulásáról és egyes adótörvények módosításáról szóló 2023. évi LIX. törvény 34.§-a alapján.

Az ekho mértéke az ekho alap összegétől függ. Általános esetben a magánszemélynek 15 % ekhot kell fizetnie az ekho alap összegéből. Azonban ha a magánszemély nyugdíjas  és ezt a kifizetést megelőzően igazolja (nem feltétel a legalább 183 nap nyugdíjasként eltöltött idő), akkor a fizetendő ekho mértéke 9,5%-ra csökken.

Egy további eltérő szabály az EGT-államban biztosított személyekre vonatkozik, akiknek az ekho alapjául szolgáló bevételt 9,5 százalék ekho terheli. Ezt az összeget a kifizetőnek kell megállapítania és levonnia a kifizetésből.

A kifizető felelőssége a magánszemély által fizetendő ekho levonása, befizetése és bevallása, kivéve, ha a magánszemély előzetesen nyilatkozik arról, hogy az ekho megfizetését átvállalja a kifizetőtől, ilyenkor a kifizetőnek nem kell levonnia és bevallania az ekhot.

Ezek a változások az ekho tekintetében az előbb említett időpontoktól érvényesek és hatályosak.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra