PROAB News

június 21. -

EUR 396,43

USD 369,91

Food truck-ok ellenőrzése: milyen szabályokat kell betartani?

A nyár és a rendezvényszezon kezdetével a food truckok száma egyre nő. Általánosságban elmondható, hogy az élelmiszerbiztonságot mindenhol meg kell teremteni és fenn kell tartani, függetlenül a vendéglátóhely típusától. Például a food trucoknak is meg kell felelniük az allergénekkel kapcsolatos tájékoztatási kötelezettségnek, és önellenőrző rendszereket kell működtetniük.

A NÉBIH összegyűjtötte azokat a legfontosabb tudnivalókat, amelyekkel biztonsággal üzemeltethetőek a büfékocsik:

  • Minden food trucknak rendelkeznie kell egy úgynevezett bázishelyszínnel. Itt végezhetnek olyan kiegészítő tevékenységeket, amelyek a forgalmazás során nem lehetségesek, például tárolás, tisztítás, fertőtlenítés, víztartályok feltöltése, előkészítés és a büfékocsi külső-belső takarítása.
  • A szezonálisan működő food truckok esetében érdemes a szezont a HACCP-rendszer felülvizsgálatával és szükség esetén módosításával kezdeni. A működés során ügyelni kell a higiéniai és élelmiszerbiztonsági előírások betartására, valamint a nyersanyagok, félkész és késztermékek nyomon követhetőségének biztosítására. A hatósági ellenőrzések fontos kritériuma a HACCP-dokumentáció naprakész, pontos és szoros felügyelet alatt tartása.
  • Az is alapvető fontosságú, hogy érvényes egészségügyi kézikönyvvel rendelkező munkavállalókat alkalmazzanak, akiknek a munkavégzés előtt képzésben kell részesülniük például az élelmiszerbiztonsági alapismeretekről és az egység részleteiről. A munkavállalók számára öltözőt, kézmosási lehetőséget és illemhelyet kell biztosítani.
  • Alapvető fontosságú a hűtési lánc folyamatosságának biztosítása a teljes tevékenység során, a tárolástól az előkészítésen át a kiszolgálásig. Csak olyan mennyiségben készítsenek ételt, amely megfelelően tárolható, és amelyet nem nehéz hűteni vagy megfelelő hőmérsékleten tárolni. Különösen ajánlott a biztonságosan hőkezelt élelmiszerek elkészítése és értékesítése.
  • A termékeket az értékesítés minden szakaszában védeni kell a por, az időjárás és a fogyasztók általi szennyeződéstől. A kis munkaterület miatt különösen fontos a keresztszennyeződés elkerülése. Ez a félkész és késztermékek elkülönítésével, a berendezések megfelelő használatával és a megfelelő személyi higiénia biztosításával érhető el.
  • Tiszta fogyasztói pultokat, valamint asztalokat, padokat és székeket is biztosítani kell.
  • A hulladékgazdálkodásról és -gyűjtésről sem szabad megfeledkezni. Fontos, hogy hulladékgyűjtő zsákok és kukák álljanak rendelkezésre, és azokat rendszeresen ürítsék. Végül pedig célszerű vészhelyzeti tervet készíteni előre nem látható események (pl. áramkimaradás, vízhiány) esetére.

Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra