PROAB News

július 17. -

EUR 390,90

USD 357,25

Kötelező a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarai Tagság 2024-től

Az agrárgazdasági vállalkozások számára a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarai (NAK) tagság már hosszú évek óta kötelező, ha főtevékenységük agrártevékenység, vagy ha melléktevékenységként szerepel agrártevékenység a cég tevékenységei között, és a cég szerepel a FELIR számmal rendelkezők listáján. Ez a kötelezettség 2024-től még szigorúbb ellenőrzés alá esik, így fontos, hogy a vállalkozások időben lépjenek. Az alábbiakban bemutatjuk a tagsággal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat és az új szabályok hatásait.

Tagság és Tagdíj problémái

Az agrárkamarai tagsággal érintett vállalkozások több problémával is szembesülnek:

  1. Kötelező tagság: Azoknak a vállalkozásoknak is kötelező a tagság, amelyek csak melléktevékenységként folytatnak agrártevékenységet. Ez aránytalan terhet ró ezekre a cégekre.
  2. Tagdíj besorolása: Eddig a tagdíj besorolása a vállalkozás teljes árbevétele alapján, sávosan történt, ami különösen a melléktevékenységet folytató cégek számára volt megterhelő.
  3. Automatikus tagdíj meghatározás: A NAV által szolgáltatott árbevételi adatok alapján automatikusan történt a tagdíj meghatározása, ami nem mindig tükrözte pontosan az agrártevékenységből származó bevételt.
  4. Könyvvizsgálói jelentés: Amennyiben nem a teljes bevétel származik agrártevékenységből, az ebből származó árbevétel igazolására a NAK által meghatározott formátumú könyvvizsgálói jelentésre van szükség.

Miért fontos a tagság?

A kötelező tagság biztosítja, hogy a vállalkozások részesüljenek a NAK által nyújtott szolgáltatásokból, beleértve a szaktanácsadást, piaci információkat és egyéb támogatásokat. Azonban a tagság és a tagdíjfizetés sok vállalkozás számára jelentős adminisztratív és anyagi terhet jelent.

Új szabályok 2024-től

2024-től még szigorúbb ellenőrzések és új szabályok lépnek életbe, amelyek tovább növelik az agrárkamarai tagság jelentőségét. Az érintett vállalkozásoknak 2024. július 15-ig van lehetőségük, hogy lépjenek és felkészüljenek az új előírásokra. Érdemes időben tájékozódni és megtenni a szükséges lépéseket a tagság rendbetétele érdekében.

Lépések a megfeleléshez

  1. Tagsági állapot ellenőrzése: Ellenőrizzük, hogy vállalkozásunk fő- vagy melléktevékenysége között szerepel-e agrártevékenység, és hogy szerepelünk-e a FELIR számmal rendelkezők listáján.
  2. Tagdíj fizetésének ellenőrzése: Győződjünk meg róla, hogy a tagdíjfizetés rendben van-e, és hogy a NAV által szolgáltatott árbevételi adatok megfelelően tükrözik-e az agrártevékenységből származó bevételt.
  3. Könyvvizsgálói jelentés beszerzése: Ha nem a teljes bevétel származik agrártevékenységből, készítsük el a NAK által előírt formátumú könyvvizsgálói jelentést.

Összegzés

A kötelező agrárkamarai tagság és a hozzá kapcsolódó díjak sok vállalkozás számára jelentős terhet jelentenek. Az új szabályok bevezetése tovább növeli az adminisztratív kötelezettségeket, ezért fontos, hogy az érintett cégek időben lépjenek és felkészüljenek a változásokra. A 2024. július 15-i határidő közeledtével érdemes mihamarabb megtenni a szükséges lépéseket, hogy elkerüljük a késedelmi díjakat és a büntetéseket.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra