PROAB News

április 14. -

EUR 391,76

USD 367,13

Munkáltatók fizetésképtelensége: Mit tehet a munkavállaló?

A gazdasági válságok és a piaci változások hatására sajnos egyre gyakrabban halljuk, hogy munkáltatók fizetésképtelenné válnak. A munkavállalók hónapokig nem kapnak fizetést, a hitelezők pedig a cég ajtaján kopogtatnak. Ebben a cikkben azt vizsgáljuk meg, hogy milyen jogi lépéseket tehetnek a munkavállalók, ha a munkáltatójuk fizetésképtelenné válik.

1. Munkaviszony megszűnése

Az Mt. (Munka Törvénykönyve) szerint vannak olyan körülmények, amelyek a munkaviszony automatikus megszűnését eredményezik. Ilyen például, ha a munkáltató jogutód nélkül megszűnik. A Polgári törvénykönyv (Ptk.) alapján a jogi személy több okból is megszűnhet, például ha a meghatározott időtartam eltelt, vagy ha a tagok kimondják a megszűnését. A munkaviszony tehát automatikusan megszűnik abban az esetben, ha a cégbíróság jogerősen törli a munkáltatót a cégjegyzékből.

2. Munkaviszony megszüntetése

Míg a munkaviszony automatikus megszűnése a munkáltató jogutód nélküli megszűnésével jár, addig a munkaviszony megszüntetése a munkáltató döntésén alapul. Ebben az esetben a munkáltató felmondhatja a munkavállalóval kötött szerződést, vagy azonnali hatályú felmondással is megszüntetheti azt. A felmondás indoka gyakran a létszámcsökkentés vagy a munkakör megszűnése.

3. Munkavállalói jogok a munkaviszony megszűnésekor

Ha a munkaviszony a munkáltató jogutód nélküli megszűnése miatt szűnik meg, a munkavállalókat különböző jogok illetik meg. Ilyen például a felmondási idő alatti távolléti díj, a végkielégítés, valamint az időarányosan ki nem adott szabadságuk pénzbeli megváltása.

Összegzés

A munkáltatók fizetésképtelensége sajnos egyre gyakoribb jelenség a mai gazdasági környezetben. Fontos, hogy a munkavállalók tisztában legyenek a jogaikkal és a lehetőségeikkel ebben a helyzetben. Ha Ön is hasonló helyzetben van, érdemes jogi tanácsadást kérni, hogy a lehető legjobb döntést hozza meg.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra