PROAB News

június 16. -

EUR 397,66

USD 371,92

Februári határidővel minden adózó megkapja a jövedelemigazolásokat

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) fontos tájékoztatást adott ki a magyar állampolgárok számára a 2023-as adóévre vonatkozóan, amelynek középpontjában az állami adóbevallási folyamat egyszerűsítése és a pénzügyi transzparencia növelése áll. A NAV arra hívja fel a figyelmet, hogy február közepéig minden adózó megkapja a munkáltatói, kifizetői és pénztári igazolásokat, amelyek tartalmazzák a 2023-as jövedelmeket és az önkéntes pénztári, nyugdíj-előtakarékossági, vagy nyugdíjbiztosítási befizetéseket.

Ezek az igazolások alapvető jelentőséggel bírnak az adóbevallási folyamat szempontjából, mivel lehetővé teszik az adózók számára, hogy ellenőrizzék a NAV által előkészített személyi jövedelemadó (szja) bevallási tervezetek pontosságát, valamint a pénztárakba befizetett összegek után járó adó-visszatérítések összegét. Fontos megjegyezni, hogy az igazolásokat nem szükséges beküldeni a NAV-hoz, azonban az elévülési idő végéig meg kell őrizniük az adózóknak.

A modern technológia előnyeit kihasználva, aki ügyfélkaput vagy más KAÜ-azonosítót (elektronikus személyazonosító igazolvány, telefonos azonosítás, arcképes azonosítás) használ, az már március 15-től hozzáférhet az adóbevallási tervezethez az eSZJA-oldalon keresztül, ami a legkényelmesebb és legegyszerűbb módja annak, hogy betekintsenek és szükség esetén módosítsák adóbevallásukat.

Azok számára, akik még nem rendelkeznek ügyfélkapu hozzáféréssel, a NAV lehetőséget biztosít az elektronikus regisztrációra – akár elektronikus személyazonosító igazolvánnyal, akár a NAV ügyfélszolgálatain és kormányablakokban, mindössze néhány perc alatt. Továbbá, az ügyfélkapu hozzáférés hiányában is többféleképpen kérhető a tervezet postázása március 18-áig, például SMS-ben, az eSZJA-oldalon keresztül, levélben, telefonon, vagy személyesen, az ügyfélszolgálatokon.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra