PROAB News

április 14. -

EUR 391,76

USD 367,13

Mobilitási Kedvezmények az Adózásban: Hogyan Csökkenthetjük Adóalapunkat?

Az adózás világában gyakran találkozunk olyan rendelkezésekkel, amelyek lehetővé teszik az adózók számára, hogy csökkentsék adóalapjukat bizonyos kedvezmények igénybevételével. Az alábbiakban bemutatjuk azokat a specifikus eseteket, amikor az adózók mobilitási céllal összefüggő csökkentést vehetnek igénybe.

Az adózók több jogcímen is igénybe vehetik a mobilitási céllal összefüggő csökkentést. Azonban fontos megjegyezni, hogy ez a csökkentés nem haladhatja meg a pozitív adózás előtti eredmény összegét. Ez az adóalap-kedvezmény korlátja.

Munkásszállás

A társasági adóban adóalap-csökkentő tételként érvényesíthetők a következők:

  • A személyi jövedelemadóról szóló törvény szerinti munkásszállás bekerülési értékeként, a bekerülési értékének növekményeként kimutatott összeg a beruházás, felújítás befejezésének adóévében.
  • Céljára bérelt ingatlan bérleti díjaként az adóévben elszámolt összeg.
  • Fenntartására, üzemeltetésére az adóévben elszámolt összeg.

Bérlakás

Az adózó által a munkavállalói számára bérlakás céljából épített és e tevékenységet közvetlenül szolgáló, hosszú élettartamú szerkezetű épület bekerülési értékeként, a bekerülési értékének növekményeként kimutatott összeg a beruházás, felújítás befejezésének adóévében. A bérlakáshoz kapcsolódó kedvezmény igénybevételének feltétele, hogy a bérlakás olyan munkavállaló és vele együtt lakó közeli hozzátartozója elhelyezésére szolgáljon, aki:

  • Nincs lakóhelye azon a településen, ahol a munkahelye van.
  • Lakóhelye és munkahelye legalább 60 kilométerre van egymástól, vagy a munkahelye és lakóhelye között naponta, tömegközlekedési eszközzel történő oda- és visszautazási ideje a 3 órát meghaladja.

Fontos megjegyezni, hogy a kedvezmény igénybevételére nincs lehetőség, ha az adózó kapcsolt vállalkozásának minősülő munkavállalóját, ennek hozzátartozóját szállásolja el.

Összefoglalva, az adózás területén számos lehetőség áll rendelkezésre az adóalap csökkentésére. Mindazonáltal fontos, hogy az adózók tisztában legyenek ezekkel a lehetőségekkel és azok korlátaival, hogy maximálisan kihasználhassák az adókedvezményeket.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra