PROAB News

június 16. -

EUR 397,66

USD 371,92

Az Amerikai-Magyar Kettős Adózást Kizáró Egyezmény Megszűnése és a 2024-es Adótörvény-módosítások

Január 1-jével hatályba lépő változásokkal kapcsolatban fontos tudnivalók kerültek napvilágra az amerikai-magyar kettős adózást kizáró egyezmény megszűnésével összefüggésben. A jövő évi adótörvény-módosítási csomag többek között a kamatjövedelmek adózását is érinti, ami különösen fontos lehet azok számára, akik az Amerikai Egyesült Államokból származó kamatjövedelmet kapnak.

Bár a 2024-es személyi jövedelemadó-bevallás még távoli esemény, a magánszemélyeknek már most érdemes figyelmet fordítaniuk arra, hogy milyen adókötelezettségekkel kell számolniuk az Egyesült Államokból származó kamatjövedelem esetében. A nem egyezményes országból érkező kamat továbbra is az egyéb összevonás alá eső jövedelem kategóriájába tartozik, azonban az új szabályok szerint 2024-től már nem kell az egyéb jövedelmekre vonatkozó szabályokat alkalmazni az OECD-tagállamban székhellyel rendelkező személyek által kibocsátott értékpapírokból vagy fizetett kamatok esetében.

Az új szabályozás értelmében az Egyesült Államokból származó kamatokra a magyar személyi jövedelemadó törvényében meghatározott kamatra vonatkozó előírások lesznek alkalmazandók. A külföldről származó kamatjövedelmek esetében a magánszemélyeket terheli az adókötelezettség, amely a személyi jövedelemadó törvény értelmében a kölcsönnyújtónak vagy betételhelyezőnek fizetett időarányos pénzösszeget és/vagy egyéb hozadékot foglalja magában.

A kamatjövedelem kategóriája többek között magában foglalja a bankbetétekre, takarékbetétre, fizetési számla követelés-egyenlegre jóváírt kamatokat, valamint a nyilvánosan forgalomba hozott és forgalmazott hitelviszonyt megtestesítő értékpapírokból származó kamatokat vagy hozamokat. Fontos megjegyezni, hogy a tőkepiacról szóló törvény szerinti tőzsdén, valamint az EGT-államokban vagy az OECD tagállamaiban működő tőzsdén történő átruházásból származó jövedelem nem kamatjövedelemnek, hanem ellenőrzött tőkepiaci ügyletből származó jövedelemnek minősül.

Ez a változás jelentős hatással lehet a magánszemélyek adókötelezettségére, különösen azokra, akik az Amerikai Egyesült Államokból származó kamatjövedelmet kapnak. Ezért fontos, hogy a magánszemélyek időben tájékozódjanak és felkészüljenek a változásokra, hogy elkerüljék az esetleges adózási problémákat.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra