PROAB News

június 16. -

EUR 397,66

USD 371,92

A NAV az alanyi adómentesség értékhatárának átlépését is látja

Az online pénztárgépek adatai és az online számlaadatok alapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) valós időben nyomon követi egy vállalkozás tevékenységét, forgalmát, valamint azokat a partnereket, akiktől bevétel származik. Az adatbázisok segítségével pontosan megfigyelhető, hogy egy alanyi adómentességet választó vállalkozó mikor lépi át a naptári évenkénti 12 millió forintos árbevétel korlátját. Az e feletti bevételek után az adómentességet meghaladó összegű áfa kiszámítása, bevallása és megfizetése kötelezővé válik.

Az alanyi adómentességnek éves szinten van egy meghatározott összeghatára, melyet meghaladva az általános forgalmi adót (ÁFA) ki kell számítani és befizetni – hívta fel a figyelmet a NAV. Ebben a kontextusban példaként említették egy olyan esetet, ahol egy alanyi adómentességet választó egyéni vállalkozó hosszabb ideje jogszerűtlenül számlázott. Ezt a NAV az online érkező adatok elemzésével észlelte.

Az említett esetben egy vállalkozó, aki alanyi adómentességet választott, nem járt el így. Az év során elért bevétele meghaladta az adómentességi határt, azonban az áfát nem számította fel és nem fizette meg. A NAV revizorainak vizsgálata több millió forint áfahiányt mutatott ki, amiről értesítették a vállalkozót. A vállalkozó a hibás számlák kijavítása és az elmaradt áfabevallások pótlása mellett az adóhiányt kifizette.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra