PROAB News

április 23. -

EUR 394,83

USD 370,49

Új kedvezmények a munkaerőpiacra lépők és munkáltatóik számára 2024-től

A magyar munkaerőpiac folyamatos változásban van, és ezek a változások különösen a munkaerőpiacra lépőket és a munkáltatókat érintik. A 2024. január 1-jétől életbe lépő új szabályozás célja, hogy ösztönözze a munkáltatókat a frissen a munkaerőpiacra lépő magyar állampolgárok, valamint a Magyarországgal határos, nem EGT-államokból (Ukrajna és Szerbia) érkező állampolgárok foglalkoztatására. Ezen új rendelkezés alapján, a munkáltatók adókedvezményt vehetnek igénybe bizonyos feltételek mellett, amelyek támogatják a munkavállalók integrációját és hosszú távú foglalkoztatását.

Ki jogosult a kedvezményre?

A kedvezmény igénybevételére jogosult az a magyar állampolgár munkavállaló, aki a kedvezményezett foglalkoztatás kezdő hónapját megelőző 275 napon belül legfeljebb 92 napig rendelkezett biztosítási kötelezettséggel járó munkaviszonnyal, egyéni vagy társas vállalkozói jogviszonnyal. Fontos kiemelni, hogy bizonyos ellátások, mint a csecsemőgondozási díj, örökbefogadói díj, gyermekgondozási díj, és egyéb anyasági ellátások időszakai alatt szerzett munkaviszonyokat nem számítják bele a biztosítási kötelezettséggel járó időszakba, amennyiben az ellátások mellett nem állt fenn másik biztosítási kötelezettség.

Milyen kedvezményeket vehetnek igénybe a munkáltatók?

A munkáltatók számára a kedvezmény a munkavállalót terhelő közterhek és levonások nélküli bruttó munkabér egy részét jelenti, amely:

  • A foglalkoztatás első két évében a minimálbér 13 százaléka,
  • A foglalkoztatás harmadik évében a minimálbér utáni 13 százalékos adómérték 50 százalékával megállapított összeg.

Hogyan érvényesíthető a kedvezmény?

A kedvezmény érvényesítéséhez a munkáltatónak igazolást kell szereznie, amelyet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) állít ki. Az igazolás kiadásához a munkáltatóknak a foglalkoztatás kezdetét követő hónap 10-éig kell benyújtaniuk a biztosítotti bejelentést, vagy kérelmezhetik azt a havi bevallásukban, biztosítotti bejelentés nélkül.

Miért fontos ez a változás?

Ez a lépés jelentős támogatást nyújthat a munkaerőpiacra lépők számára, elősegítve ezzel a stabil munkahelyek létrehozását és a foglalkoztatás növelését. Emellett a munkáltatók számára is vonzó lehetőséget biztosít, hogy csökkentsék a munkaerőköltségeiket, miközben támogatják a munkaerőpiac frissítését és a gazdaság dinamizmusának fenntartását.

Az új szabályozás kihívásokat is jelenthet mind a munkavállalók, mind a munkáltatók számára a megfelelés és az adminisztráció terén. Fontos, hogy mindkét fél tájékozott legyen a változásokról és azok gyakorlati megvalósításáról, hogy maximálisan ki tudják használni a rendelkezésre álló lehetőségeket. Az átmeneti időszakban érdemes szakértői segítséget igénybe venni, hogy a folyamat zökkenőmentes és előnyös legyen minden érintett számára.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra