PROAB News

július 16. -

EUR 391,40

USD 359,05

Útmutatót készített a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a háztartási és mezőgazdasági kutak új szabályozásához

A törvény januárban hatályba lépett módosításai szerint a bejelentési és engedélyezési feladatokat a vízkészletek védelme szempontjából a kutak elhelyezkedésének területe határozza meg. Az új törvény különbséget tesz a kockázatmentes és a kockázatos területek között, amelyeket a vízkészletek védelméről szóló, augusztus végére elkészülő országos térképen jelölnek majd.

A 2024 előtt engedély nélkül telepített, 50 méternél mélyebb háztartási és mezőgazdasági öntözőkutak általában jogszerűnek minősülnek, nem kell regisztrálni őket, és nem kell vízjogi engedélyt kérni. Az 50 méternél kisebb mélységű, az első vízzáró réteget el nem érő és a háztartási vízigényt kielégítő kutak telepítéséhez, üzemeltetéséhez és felhagyásához már nem lesz szükség vízjogi engedélyre vagy bejelentésre.

Ivóvíz- vagy karsztbázis szempontjából kockázatos területen, a kutak építését, üzemeltetését vagy leszerelését előzetesen be kell jelenteni az illetékes Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnak.

A mezőgazdasági öntözőkutak telepítését, üzemeltetését és eltávolítását be kell jelenteni a Nemzeti Földügyi Központnak, még akkor is, ha azok nem veszélyes területen találhatók, sekélyen, az első talajvízszint alatt vannak, és digitális vízmérővel rendelkeznek. A veszélyes területeken a sekély öntözőkutak telepítése, üzemeltetése és eltávolítása vízhasználati engedélyköteles.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra