PROAB News

május 29. -

EUR 384,95

USD 355,22

Új Kibervédelmi Kihívások a Láthatáron: A NIS2 Irányelv és a Cégekre Vonatkozó Követelmények

Az Európai Unió új kibervédelmi irányelvének, a NIS2-nek a hatálybalépése új korszakot jelent a vállalatok információbiztonsági kötelezettségeiben. A 2024-es év jelentős változásokat hoz a cégek számára, különösen azoknak, amelyek az EU gazdasági és társadalmi fejlődése szempontjából kulcsfontosságú szerepet töltenek be.

A NIS2 Irányelv Követelményei

A NIS2 irányelv célja, hogy megerősítse az EU kiberbiztonsági keretrendszerét, és választ adjon a növekvő kiberfenyegetésekre. Az irányelv érinti azokat a vállalatokat, amelyek legalább 50 főt foglalkoztatnak vagy éves árbevételük meghaladja a 10 millió eurót. Különösen fontos szerepet kapnak azok a szektorok, mint az energetika, közlekedés, egészségügy, ivóvíz- és szennyvízszolgáltatás, hírközlés, ICT szolgáltatások, űrkutatás, digitális infrastruktúra, postai és futárszolgálat, élelmiszerelőállítás és -forgalmazás, kutatás, hulladékgazdálkodás, vegyszerelőállítás és -forgalmazás, valamint a digitális szolgáltatások.

Regisztrációs és Ellenőrzési Folyamat

Magyarországon 2024. január 1-jétől kezdődik a regisztrációs folyamat, melynek során az érintett vállalkozásoknak június 30-ig be kell jelentkezniük a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságánál. Az ellenőrzési folyamat 2024. október 18-án indul, és a szabályozás feltételeinek 2024. december 31-ig kell megfelelniük a cégeknek.

Szankciók és Következmények

A NIS2 irányelv szigorú szankciókat helyez kilátásba azok számára, akik nem tesznek eleget az előírásoknak. A szabálysértő vállalatok akár éves árbevételük 2 százalékát is kifizethetik büntetésként, és a vezetők működéstől való eltiltása is szóba jöhet.

A Cégek Feladatai és Kötelezettségei

A NIS2 irányelv szerint a cégeknek ki kell alakítaniuk egy átfogó információbiztonsági irányítási rendszert, amely magában foglalja az adminisztratív, logikai és fizikai védelmi intézkedéseket. Fontos, hogy egyértelműen meghatározzák a biztonsági vezetők és felhasználók felelősségét. Továbbá, a társaságoknak garantálniuk kell az üzletmenet folytonosságát, ellenőrizniük kell a beszállítókat, képzésekkel és szimulációs gyakorlatokkal javítaniuk kell a munkatársak tudatosságát, feltárniuk és kezelniük kell az IT biztonsági kockázatokat, bejelenteniük az esetleges incidenseket és karbantartaniuk az informatikai rendszereket.

Összegzés

A NIS2 irányelv bevezetése jelentős lépés az EU kiberbiztonsági védelmének megerősítésében. A vállalatok számára ez új kihívásokat és kötelezettségeket jelent, amelyek megfelelő kezelése elengedhetetlen a biztonságos és zavartalan működés érdekében. A határidők közeledtével fontos, hogy a cégek időben felkészüljenek és megfeleljenek az új szabályozás követelményeinek.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra