PROAB News

április 14. -

EUR 391,76

USD 367,13

Kapcsolt vállalkozások között alkalmazott árak

A kivételes szabály értelmében, ha egy kapcsolt fél magánszemély, akkor nincs szükség módosító tételekre. Ez azt jelenti, hogy a közte és más fél közötti szerződések esetén, ahol az ár eltér a piaci ártól, nem kell semmilyen módosítást végrehajtani, legyen az növelő vagy csökkentő korrekció. Ha azonban kapcsolt vállalkozások egymás között olyan szerződést kötnek, ahol az ár (amit az áfa nélküli összegként számolnak) magasabb vagy alacsonyabb, mint amit független felek használnak egymás között azonos körülmények között (ez a szokásos piaci ár), akkor ezt a különbséget ki kell egyenlíteni az adózás előtti eredmények között. Ezt a változtatást be kell vezetni a Tao. tv. előírásai szerint, függetlenül más korrekciós jogcímektől.

A szokásos piaci ár meghatározásához az előírt módszereket kell alkalmazni, amelyek a Tao. tv.-ben találhatók. Amennyiben az adózó a szokásos piaci ár meghatározásához olyan módszereket használ, amelyek az összehasonlítható termékekre, szolgáltatásokra vagy vállalkozásokra vonatkozó nyilvános vagy az adóhatóság által ellenőrizhető adatbázisban tárolt vagy más forrásból elérhető, nyilvánosan hozzáférhető vagy az adóhatóság által ellenőrizhető adatokat vesznek alapul, akkor azokat az interkvartilis tartományba eső középső tartományban alkalmazza. Ezen túlmenően további szűkítéseket is végezhet a Tao. tv. előírásai alapján, ha szükséges, hogy csökkentse az adatbázisok esetleges torzító hatásait.

A Tao. tv. részletesen meghatározza, mikor tekintünk kapcsolt vállalkozási viszonyra egy adózó (például „A” cég) és egy másik személy (például „B” cég vagy magánszemély) között. Kapcsolt vállalkozási viszony létrejöhet az adózók között bármely szerződéses ügylet során, például adásvétel vagy kölcsönnyújtás esetén. Ez nem feltétlenül jár korrekcióval az adóalapban, csak akkor, ha az alkalmazott ár eltér a szokásos piaci ártól.

Az adózónak növelnie kell az adózás előtti eredményét, ha az alkalmazott ár miatt az adózás előtti eredménye magasabb, mint a szokásos piaci ár alapján kellett volna lennie. Ezt csak akkor kell megtenni, ha a kapcsolt vállalkozás a következőkre is teljesül:

– Az egyik fél belföldi illetőségű adózó vagy egy külföldi személy, amely az illetősége szerinti állam jogszabályai szerint társasági adónak megfelelő adó alanya.

– A felek aláírtak egy okiratot, amely tartalmazza a különbség összegét.

– A másik fél nyilatkozatot adott, amely szerint elfogadja vagy elfogadta a különbség összegét a társasági adó vagy az azt megfelelően alkalmazó adó meghatározásakor.

Az adózónak növelnie kell az adózás előtti eredményét, ha az alkalmazott ár miatt az adózás előtti eredménye alacsonyabb, mint a szokásos piaci ár esetén. Ezt a korrekciót alkalmazni kell az alapítónál, a tőkét befogadónál, a vagyont kiadónál, és az apport esetén is, amennyiben a többségi befolyással rendelkező vagy az alapítással ilyenné vált tag nem pénzbeli hozzájárulást nyújt például:

– Tőketartalék emelésekor vagy csökkentésekor.

– Vagyonkiadás során.

– Osztalékfizetéskor, ha az azt meghatározó társasági adó alá esik.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra