PROAB News

május 29. -

EUR 384,95

USD 355,22

Fontos tudnivalók a nyugdíjbiztosítás adójóváírásáról

Az államilag támogatott nyugdíjbiztosítások egyre népszerűbbek Magyarországon, ahol az ügyfelek 2023-ban összesen 145,5 milliárd forintot fizettek be ilyen számlákra. Ezek a befizetések jelentős adókedvezményeket is magukban foglalnak, hiszen a befizetett összegek 20%-át, maximum 130 ezer forintot jóváírhat az adóhatóság, de csak, ha ezt külön igényled a személyijövedelemadó-bevallásodban.

Adójóváírás igénylése

Az adójóváírás nem jár automatikusan. Annak érdekében, hogy élni tudj a lehetőséggel, fontos, hogy az adójóváírást külön igényeld az szja-bevallásodban, amelyet idén pünkösd miatt május 21-ig nyújthatsz be. A biztosítótól kapott igazolás alapján tudod ezt az igényt benyújtani. Ha esetleg elmulasztottad ezt megtenni, akkor az önellenőrzés keretében pótolhatod ezt a lépést.

Mit tehetsz, ha elmulasztottad?

Ha a bevallás benyújtása után észleled, hogy nem tüntetted fel az igényt, még van lehetőség az önellenőrzés keretében pótolni. Így is biztosíthatod, hogy élvezd az adójóváírás előnyeit.

A jóváírás korlátai

Vedd figyelembe, hogy alacsonyabb jövedelmek esetében vagy nagy összegű családi vagy más adókedvezmények igénybevétele mellett előfordulhat, hogy az adó összege nem elegendő a teljes körű adójóváíráshoz. Emellett, ha adó- vagy járuléktartozás áll fenn, a NAV ezt először rendezheti a jóváírásból.

Összegzés

A nyugdíjbiztosítási piac folyamatosan növekszik, és a befizetések összege is emelkedik évről évre. Az adójóváírás igénylésének pontos ismerete és a határidők betartása kulcsfontosságú a maximális előnyök eléréséhez. Ne hagyj ki egy ilyen jelentős lehetőséget a pénzügyi biztonságod megteremtésére!


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra