PROAB News

július 16. -

EUR 391,40

USD 359,05

NAV 2024: Új fókuszban a szektorok és a támogató eljárások

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 2024-es évre vonatkozó ellenőrzési terve számos új elemet tartalmaz, amelyek célja a gazdasági élet változásaihoz való igazodás és az adózási folyamatok további digitalizálása. Az idei év jelentős változást hoz számos szektor számára, mivel a NAV kiemelten foglalkozik azokkal az ágazatokkal, amelyek a gazdasági tevékenység során új kihívások elé néznek.

Új szektorok a figyelem középpontjában

Az ellenőrzések során különös figyelmet kapnak azok a szektorok, amelyek eddig kevésbé kerültek ellenőrzés alá. Ilyenek többek között a rendezvényszervezők, reklám-, marketing- és médiaszolgáltatók, a tőkepiaci ügyletekből és kriptovalutából jövedelmet szerzők, a szépségipar, valamint a testedzési szolgáltatással foglalkozó adózók. Ezek a területek a gyors gazdasági változások és az új kihívások miatt kerültek fókuszba.

Maradnak a régi ellenőrzöttek

Természetesen a hagyományosan ellenőrzött ágazatok, mint az építőipar, a személy- és vagyonvédelem, a zöldség- és gyümölcskereskedelem, valamint az internetes piactereken történő értékesítés továbbra is nagy figyelmet kapnak. Ezek az ágazatok a múltban is kiemelt figyelmet kaptak a NAV részéről, és ez a tendencia nem változik.

Differenciált hozzáállás és támogató eljárások

A NAV differenciáltabb hozzáállást alkalmaz, amelyben az adózói magatartás is fontos szerepet kap. Ez azt jelenti, hogy a hibázó, de jóhiszeműen eljáró adózókra kevésbé szigorú szabályok vonatkoznak, ezzel is ösztönözve az önkéntes jogkövetést. Azonban, aki szándékosan kerüli az adófizetést, szigorúbb ellenőrzésre számíthat.

Adatszolgáltatások és digitalizáció

A digitalizáció előtérbe kerülése miatt a NAV különös figyelmet fordít az adatszolgáltatások pontosítására és az adatok helyességének biztosítására. Az adózók és a hivatal közötti adatcserét egyre inkább elektronikus úton végzik, ami lehetővé teszi az adatok gyorsabb és hatékonyabb feldolgozását.

Következtetés

A NAV 2024-es ellenőrzési terve jelzi, hogy az adóhivatal alkalmazkodik a gazdasági élet változásaihoz és aktívan keresi a lehetőségeket a digitalizáció előmozdítására. Az új szektorok ellenőrzése mellett a támogató eljárások és a pontos adatszolgáltatás is kiemelt figyelmet kap, ezzel is támogatva az önkéntes jogkövetést és a gazdasági szereplők helyes adózását.

Az érintett adózóknak és szakértőknek érdemes részletesen átnézniük a NAV honlapján elérhető ellenőrzési tervet, hogy pontosan tájékozódjanak a rájuk vonatkozó változásokról és követelményekről.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra