PROAB News

február 28. -

EUR 391,26

USD 362,28

Új Minimálbér és Garantált Bérminimum: Mit Kell Tudniuk a Munkáltatóknak?

2023 december 1-jétől jelentős változások lépnek életbe a magyar munkaerőpiacon: a minimálbér havi bruttó összege 266 800 forintra, míg a garantált bérminimum 326 000 forintra emelkedik. Ez jelentős növekedést jelent az idén január elsején érvényben lévő 232 000, illetve 296 400 forintos összegekhez képest. Ez a változás különösen a hazai kis- és középvállalkozások (kkv-k) számára jelenthet kihívást.

A Munkaszerződés Módosításának Szükségessége

A munka törvénykönyve (Mt.) értelmében a munkáltatóknak és munkavállalóknak kötelező megállapodniuk az alapbérben a munkaszerződésben. Fontos tudni, hogy a munkabér nem lehet alacsonyabb a törvényben meghatározott minimálbérnél vagy garantált bérminimumnál.

Amennyiben a munkaszerződésben a minimálbért vagy garantált bérminimumot állapították meg, az új szabályozás életbe lépésével – jelen esetben 2023 december 1-jével – automatikusan érvényét veszíti a korábbi megállapodás, és helyébe lép az új, magasabb összeg.

Érvényességi Kérdések

Az Mt. 27. § (1) bekezdése kimondja, hogy semmis minden olyan megállapodás, amely a munkaviszonyra vonatkozó szabályokkal ütközik, vagy azokat megkerüli. Ha a megállapodás valamely része érvénytelen, helyette a munkaviszonyra vonatkozó szabályt kell alkalmazni. Ez azt jelenti, hogy a munkavállaló akkor is jogosult a minimálbérre vagy garantált bérminimumra, ha a munkaszerződésben ennél alacsonyabb összeget állapítottak meg.

Munkaszerződés Módosítása és Tájékoztatás

Bár a munkaszerződés módosítása a legbiztosabb és legszabályszerűbb megoldás, a munkáltatók számára elegendő lehet írásban tájékoztatni a munkavállalókat a munkabér emeléséről. Ez azonban nem mentesíti őket a munkajogi kötelezettségek teljesítése alól.

Összefoglalva

A minimálbér és garantált bérminimum emelése jelentős változást hoz a magyar munkaerőpiacra, különösen a kkv-k számára. A munkáltatóknak fontos figyelemmel kísérniük ezeket a változásokat, és megfelelően alkalmazkodniuk a munkajogi előírásokhoz, hogy elkerüljék a jogi problémákat és a munkaidővel való esetleges trükközést.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra