PROAB News

április 18. -

EUR 393,76

USD 368,76

Egy év adatszolgáltatási haladékot kapnak a 100 millió Ft-nál kisebb bevételű vendéglátó vállalkozások

A turisztikai térségek fejlesztésének állami feladatairól szóló 2016. évi CLVI. törvény veszélyhelyzet ideje alatti eltérő szabályairól szóló 255/2023. kormányrendelet szerint a 100 millió forint nettó árbevétel felett teljesítő vendéglátó üzletek és turisztikai attrakciók számára lesz kötelező az NTAK adatszolgáltatás 2023. július 1-jétől, viszont a 12 millió forint nettó árbevételt el nem érő szolgáltatók pedig mentesülnek a kötelezettség alól.

Július 1-jétől csak a törvényben felsorolt vendéglátóhelyek és turisztikai attrakciók üzemeltetőinek kell forgalmi statisztikát benyújtaniuk az NTAK-nak, ha 2022-ben az élelmiszer-, ital- és jegyértékesítésből származó nettó árbevételük meghaladta a 100 millió forintot. A forgalom kiszámításakor nem kell összevonni az ugyanazon üzemeltetőhöz tartozó üzletek forgalmát. A turisztikai szolgáltatók saját, az NTAK jelentéskészítésre hitelesített vendéglátó- és jegyértékesítési szoftverükkel is eleget tehetnek ennek a kötelezettségnek.

A rendelet szerint a 2022-ben 12 millió és 100 millió forint közötti nettó árbevételű vendéglátóhelyek és turisztikai attrakciók üzemeltetőinek 2024. január 1-jétől adatszolgáltatási kötelezettségük lesz az NTAK felé.

Azoknak a vendéglátóhelyeknek és turisztikai attrakcióknak, amelyek 2022-ben 12 millió forintnál kisebb nettó árbevételt értek el vendéglátásból és jegyértékesítésből, a rendelet értelmében nem kell adatot szolgáltatniuk az NTAK-nak.

Nem módosulnak viszont az NTAK regisztrációra vonatkozó szabályok, így továbbra is minden vendéglátó üzlet és turisztikai attrakció számára kötelező a regisztráció.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra