PROAB News

május 29. -

EUR 384,95

USD 355,22

Kétszeres Szolgálati Idő a Két Munkahelyen Dolgozóknál: Tények és Tévhitek

A munka világában gyakran felmerülő kérdés, hogy ha valaki egyszerre két munkahelyen dolgozik és mindkét helyen fizeti a járulékokat, akkor a nyugdíj megállapításakor kétszeresen számít-e a szolgálati ideje? A válasz nem egyszerű, de a jogszabályok egyértelműek.

Az Alapvető Szabályok

A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (Tny.) 43. paragrafusa kimondja, hogy a nyugdíjra jogosító szolgálati időt naptári naponként kell figyelembe venni. Egy év 365 napnak számít, és ugyanazt az időszakot csak egyszer lehet beszámítani. Tehát, ha valaki egyszerre több helyen is dolgozik, az adott időszak csak egyszer számít.

Kivétel: Egészségügyi Dolgozók

Az egészségügyi dolgozók számára van egy különleges rendelkezés, amely lehetővé teszi számukra, hogy kiegészítő szolgálati időt szerezzenek. Ez a kiegészítő idő a heti 48 órán felüli önként vállalt túlmunkára vonatkozik. Azonban nem minden egészségügyi dolgozó jogosult erre, csak azok, akik munkaviszonyban, közalkalmazottként, kormánytisztviselőként vagy egészségügyi szolgálati jogviszonyban állnak.

A Többletmunka Igazolása

A munkáltatónak kell igazolnia a többletmunkát. 2010. december 31-ig a NYENYI adatszolgáltatás keretében lehetett ezt megtenni, 2011. január 1-jétől pedig az 08-as havi adóbevallásban. Minden 8 óra túlmunka 1 nap kiegészítő szolgálati időt jelent.

Példa a Gyakorlatban

Vegyünk egy ápolónőt, aki 46 héten keresztül heti 54 órát dolgozott. Ebből a heti 6 óra a heti 48 órán felüli túlmunkának számít, tehát összesen 276 óra túlmunkát végzett. Ez 34 nap kiegészítő szolgálati időt jelent. Ha az ápolónő 43 év 335 nap szolgálati idővel rendelkezik a nyugdíjazása időpontjában, akkor a kiegészítő szolgálati idővel együtt 44 év 4 napot kell figyelembe venni a nyugdíjmérték szempontjából.

Összefoglalva

Bár sokan gondolják úgy, hogy ha egyszerre több munkahelyen dolgoznak, akkor kétszeres szolgálati időt szereznek, ez nem igaz. A törvények egyértelműek ebben a kérdésben. Azonban az egészségügyi dolgozók számára vannak kivételek, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy kiegészítő szolgálati időt szerezzenek a túlmunkával.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra