PROAB News

július 16. -

EUR 391,40

USD 359,05

Munkabérből Való Levonás: Mit Szabad és Mit Nem?

A munkavállalók és munkáltatók közötti viszonyban gyakran merül fel a kérdés, hogy milyen esetekben és milyen mértékben vonható le összeg a munkabérből. A munkabérből történő levonások szabályait a jogszabályok határozzák meg, és nem minden esetben alkalmazhatóak automatikusan. Lássuk a legfontosabb tudnivalókat.

1. Mikor vonható le összeg a munkabérből?

A munka törvénykönyve szerint a munkabérből történő levonás csak jogszabály vagy végrehajtható határozat alapján lehetséges. A munkáltató köteles a levonást végrehajtani, ha erre jogszabály kötelezi, vagy ha a munkavállaló hozzájárul a levonáshoz. Fontos megjegyezni, hogy a munkabér kifizetése a munkáltató alapvető kötelezettsége, és ezt semmilyen körülmények között nem hagyhatja elmulasztani.

2. Mennyi összeget lehet levonni a munkabérből?

A munkabérből legfeljebb a munkabér 33%-a vonható le. Ezen belül is vannak kivételek, például tartásdíj esetén a levonás mértéke maximum 50%. Több levonás esetén is a munkabér legfeljebb 50%-ig terjedhet.

3. Milyen juttatásokat értünk munkabér alatt?

A munkabér fogalma széles körben értelmezhető. Ide tartoznak a rendszeres személyi juttatások, a munkavállaló munkaviszonyára tekintettel kifizetett pénzbeli juttatások, és azok, amelyeket személyijövedelemadóelőleg-fizetési kötelezettség terhel.

4. Milyen kötelességei vannak a munkáltatónak a levonásokkal kapcsolatban?

A munkáltatónak többek között értesítenie kell az adóst a letiltásról, gondoskodnia kell a letiltott összeg munkabérből történő levonásáról és annak kifizetéséről a végrehajtást kérőnek.

5. Milyen felelősségei vannak a munkáltatónak?

Ha a munkáltató nem teljesíti a munkabérből történő levonással kapcsolatos kötelességeit, készfizető kezesként felel a végrehajtást kérőnek. Ha az alkalmazott szándékosan szegi meg ezt a kötelességet, és a munkáltatótól nem lehet behajtani az összeget, az alkalmazott felel a végrehajtást kérőnek.

6. Mikor követelhető vissza a jogalap nélkül kifizetett munkabér?

A jogalap nélkül kifizetett munkabér visszakövetelhető, ha a munkavállaló tudta vagy kellett volna tudnia, hogy az összeg alaptalanul került kifizetésre. Ebben az esetben a nettó összeg követelhető vissza.

Összefoglalva, a munkabérből történő levonások szigorú szabályokhoz kötöttek. Mind a munkáltatóknak, mind a munkavállalóknak ismerniük kell ezeket a szabályokat, hogy elkerüljék a jogi vitákat és a felesleges konfliktusokat.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra