PROAB News

június 16. -

EUR 397,66

USD 371,92

Az USA-Magyarország Adóegyezmény megszűnése: Változások és hatások

2022 júniusában az Amerikai Egyesült Államok lépése jelentős változást hozott a magyar-amerikai adókapcsolatokban: felmondta a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezményt. Ennek következményeképpen, 2023. január 8-án az egyezmény hatályát vesztette, bár bizonyos rendelkezéseit 2023. december 31-ig még alkalmazták. 2024. január 1-jétől a két állam a saját belső jogszabályai szerint adóztatja a másik államból származó jövedelmet, ami jelentős változásokat von maga után a magyar adórendszert illetően, mint azt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal tájékoztatója is alátámasztja.

Az egyezmény megszűnésének közvetlen következményeként módosításra került a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (szja-törvény) több pontja is. Kiemelkedő változás történt a külföldi előadóművészek adóztatásában. Gyakran előfordul, hogy ők egyszemélyes cégeken keresztül vállalnak munkát filmprodukciós cégeknél. A módosítás szerint, ha ilyen jövedelem egy magánszemély helyett egy másik személynél, például egy cégnél keletkezik, akkor is Magyarországot kell tekinteni a jövedelemszerzés helyének.

Fontos változás érinti az Egyesült Államokban belföldi illetőséggel rendelkező személyek által fizetett kamatok adókötelezettségét is. A megszűnt egyezmény miatt ezek a kamatok a szja-törvény szerint egyéb jövedelemnek minősültek volna, ami magasabb adókötelezettséget jelentett volna a magyar magánszemélyek számára. A törvény módosítása azonban kimondja, hogy az OECD-tagállamban belföldi illetőséggel rendelkező személy által fizetett kamat nem minősül egyéb jövedelemnek, így a kamatjövedelemre vonatkozó kedvezőbb szabályok alkalmazandók.

A módosítások érintették az ellenőrzött tőkepiaci ügyletek meghatározását is. Mostantól az ilyen ügyletnek minősül az is, amelyet bármely OECD-tagállamban (így az USA-ban is) működő pénzpiacon kötnek.

Végül, de nem utolsósorban, a beszámítási szabályok is változtak. Külön adózó jövedelmek esetében (pl. tőkejövedelem, osztalék) lehetővé vált a külföldön megfizetett adó beszámítása, de csak abban az esetben, ha a jövedelem külföldről származik.

Ezek a változások jelentősen befolyásolják a magyar és amerikai állampolgárok, valamint a két országban működő vállalkozások adózási kötelezettségeit. Az egyezmény megszűnése új kihívásokat és lehetőségeket teremt mindkét ország számára, melyekre az érintetteknek időben és megfelelően kell reagálniuk.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra