PROAB News

június 21. -

EUR 396,43

USD 369,91

Alkalmi, szezonális és idénymunka: Jó az egyszerűsített foglalkoztatás, de vannak buktatók is

A nyár közeledtével megkezdődik az idénymunkák szezonja, ami azt jelenti, hogy megsokszorozódik az alkalmi munkalehetőségek száma. Az egyszerűsített foglalkoztatás különösen népszerű ilyenkor a munkaadók körében, köszönhetően az adókedvezményeknek és az egyszerű hatósági bejelentésnek. Azonban sokan nincsenek tisztában ennek a foglalkoztatási formának a buktatóival. Ha a cégek nem teljesítik a törvényi előírásokat, komoly problémákkal szembesülhetnek. A munkavállalók részéről is fontos kérdés, hogy heti 40 órás főállás mellett lehet-e egyszerűsített munkavállalással még 8 órát dolgozni? Ha igen, mire érdemes figyelni?

Egyszerűsített foglalkoztatás: Mikor érdemes használni?

Az alkalmi és szezonális munkákhoz gyakran alkalmazzák az egyszerűsített foglalkoztatást a turizmus, vendéglátás, építőipar, mezőgazdaság, élelmiszeripar és kereskedelem területein. Dénes Rajmund Roland, a Humán Centrum igazgatója szerint az egyszerűsített foglalkoztatás azért kedvező, mert csökkenti az adminisztrációs terheket és anyagilag is előnyös. Azonban nem éri meg ezt a formát választani, ha a munkavállaló nyugdíjas vagy diák, mivel ilyen esetekben az iskola- vagy nyugdíjasszövetkezeten keresztül olcsóbb lehet a foglalkoztatás.

Költségek és adókedvezmények

2024. január 1-jétől az egyszerűsített foglalkoztatás után fizetendő közteher szociális hozzájárulási adónak minősül. A munkáltató a mezőgazdasági és turisztikai idénymunkánál napi 1300 forint, alkalmi munkánál napi 2700 forint, filmipari statiszta esetén napi 8000 forint közterhet fizet. Ez az adókedvezmény legfeljebb a napi minimálbér kétszeres összegéig alkalmazható, ami 2024-ben 24 540 forint/nap/fő. Ha a munkabér meghaladja ezt az összeget, további adófizetési kötelezettség merül fel.

Főállás mellett alkalmi munka

Lehetőség van arra, hogy valaki főállás mellett alkalmi munkát is vállaljon egyszerűsített foglalkoztatás keretében. Fontos azonban tudni, hogy a meglévő munkaszerződés nem módosítható egyszerűsített foglalkoztatásra, és a napi munkaidő nem haladhatja meg a 12 órát. Az alkalmi munkaviszony legfeljebb 5 napig, egy hónapon belül 15 napig, egy évben pedig maximum 90 napig tarthat. Az idénymunka esetén ez az időkeret 120 nap.

Munkaszerződés és bejelentés

Az egyszerűsített foglalkoztatásra nem szükséges munkaszerződést kötni, a munkaviszony a munkáltató bejelentési kötelezettségének teljesítésével jön létre, ami történhet elektronikus úton vagy telefonon keresztül is a NAV felé. A későbbi félreértések elkerülése érdekében érdemes az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvény mellékletében található sablonszerű munkaszerződést is kitölteni.

Buktatók és kockázatok

Az egyszerűsített foglalkoztatás keretében kapott munkabér után a munkavállaló nem fizet társadalombiztosítási járulékot és személyi jövedelemadót, amíg a jövedelme nem magasabb, mint a napi minimálbér és a garantált bérminimum 130 százaléka. Efölött 15 százalékos szja-fizetési kötelezettség keletkezik. Az efós dolgozó nem minősül biztosítottnak, csak nyugellátásra, baleseti egészségügyi szolgáltatásra és álláskeresési ellátásra jogosult.

Összefoglalás

Az egyszerűsített foglalkoztatás kedvező adózása miatt vonzó lehetőség, azonban nagy körültekintést igényel mind a munkáltató, mind a munkavállaló részéről. Fontos, hogy a HR-es és a munkaterület vezetője között gyors és pontos információáramlás legyen. Ha a munkavégzés előtt nem történik meg a bejelentés, a munkaügyi hatóságok komoly büntetéseket szabhatnak ki a munkáltatóra.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra