PROAB News

május 29. -

EUR 384,95

USD 355,22

A NAV 2024-es ellenőrzési terve: Kik kerülhetnek a hatóság ellenőrzése alá?

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 2024-re vonatkozó ellenőrzési terve egyértelműen kijelöli azokat a vállalkozási formákat, melyek fokozott figyelemre számíthatnak az elkövetkezendő időszakban. Ebben a cikkben részletezzük, hogy mely cégek és milyen tevékenységek miatt kerülhetnek a NAV célkeresztjébe, valamint mire érdemes odafigyelniük a vállalkozásoknak, hogy elkerüljék a szankciókat.

Újonnan alakult és személyi változásokon átesett cégek

Különös figyelmet fordít a NAV az újonnan alakult vállalkozásokra és azokra, amelyek személyi változásokon mentek keresztül. Kiemelten ellenőrizni fogják azokat, akik az Online Számla rendszerben nagy tételszámú és/vagy nagy összegű számlákat bocsátanak ki.

ÁFA bevallási eltérések

Az áfabevallások és az online kontrolladatok közötti eltérések is erős figyelmet kapnak. A NAV különösen azokra a vállalkozásokra figyel, amelyek az alapítást követően kiugró forgalomnövekedést mutatnak, vagy amelyek az áfabevallást egyáltalán nem, vagy nullás adókötelezettséggel nyújtják be, miközben a kontrolladatok szerint folyamatosan végzik tevékenységüket.

Alvó cégek újbóli aktivitása

A szabályozó szervek szintén szigorúan ellenőrzik azokat a vállalkozásokat, amelyek hosszabb idő után „alvó státuszból” ébredve újra aktivizálják tevékenységüket. Ez különösen igaz azokra, amelyek ezt követően azonnal jelentős tranzakciókat kezdeményeznek.

Kockázatos adózói múlttal rendelkezők

Vállalkozások, amelyek korábban már kockázatosnak minősültek, és azok tulajdonosai, akiknek több vállalkozása is van, szintén nagyobb eséllyel esnek át részletes vizsgálaton. A NAV különös figyelmet fordít azokra, amelyek jelentős foglalkoztatotti létszám nélkül bonyolítanak nagy forgalmat, vagy ismételt kockázati tényezőket mutatnak.

Összefoglalás

A NAV 2024-es ellenőrzési tervében szereplő prioritások azt mutatják, hogy a hatóságok komoly erőfeszítéseket tesznek a jogkövetés biztosítása érdekében. A cégek számára elengedhetetlen, hogy átláthatóan és szabályosan működjenek, folyamatosan ellenőrizzék és szükség esetén aktualizálják adózási gyakorlataikat, hogy elkerüljék a bírságokat és a jogi következményeket.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra