PROAB News

május 29. -

EUR 384,57

USD 353,79

Szigorodtak a jótállás szabályai

A közelmúltban történt jogszabály-módosítás alapján, ha egy vállalkozás önként vállal jótállást egy fogyasztóval kötött szerződésben, akkor az önként vállalt jótállás esetén is be kell tartania a jogszabályban meghatározott eljárási szabályokat. A módosítás erősíti a fogyasztók jogait a vállalkozásokkal szemben.

Gyakorlatban ez a következőket jelenti a vállalkozások számára:

  • A vállalkozásnak jegyzőkönyvet kell készítenie az önkéntes jótállási igény bejelentéséről, amelynek formai követelményeit az NGM-rendelet határozza meg.
  • A jegyzőkönyvet 3 évig meg kell őrizni, és az ellenőrző hatóságnak köteles bemutatni.
  • A vállalkozásnak átvételi elismervény ellenében kell átadnia a terméket kivizsgálásra, amelynek formája szintén az NGM-rendelet szerinti követelményeknek kell megfelelnie.
  • Ha a jótállási igény értékeléséhez szükséges, a vállalkozásnak szakvéleményt kell beszereznie, amelynek szintén meg kell felelnie az NGM-rendelet előírásainak.
  • A vállalkozásnak 5 munkanapon belül értesítenie kell a fogyasztót az álláspontjáról.
  • A vállalkozásnak törekednie kell a hibás termék 15 napon belüli kijavítására vagy kicserélésére. Ha ez nem lehetséges, a vállalkozásnak tájékoztatnia kell a fogyasztót a javítás vagy csere várható időpontjáról.
  • Ha a fogyasztó olyan javítószolgálatot kíván igénybe venni, amely nem szerepel a jótállási nyilatkozatban, akkor a javítószolgálatnak értesítenie kell a vállalkozást erről, valamint a javításról vagy annak esetleges akadályairól.

A jogszabály-módosítás a fogyasztók védelmét szolgálja, és egységes eljárási szabályokat vezet be a kötelező és önként vállalt jótállás esetében is. Az önként vállalt jótállás szabályai már korábban is szigorodtak 2022. január 1-jétől.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra