PROAB News

május 29. -

EUR 384,95

USD 355,22

ÁFA bevallás és gyakoriságváltás: Miért és mikor kérheti az adózó?

Az ÁFA bevallások gyakoriságának megváltoztatása jelentős lehetőséget kínál az adózók számára, hogy jobban igazodjanak vállalkozásuk pénzügyi és adózási igényeihez. Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk, mikor és milyen feltételek mellett kérhetik az adózók az ÁFA bevallások gyakoriságának módosítását, és milyen kritériumok alapján dönthet úgy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), hogy engedélyezi vagy megtagadja ezen kérelmeket.

Miért változtatnának az ÁFA bevallás gyakoriságán?

A NAV lehetőséget biztosít az adózóknak, hogy az éves bevallásról negyedéves vagy havi bevallásra váltsanak, ha ez megfelelő indokkal alátámasztható. Ez különösen akkor fontos, ha az adózó jelentős beruházásokat hajt végre, vagy ha az előzetesen felszámított ÁFA meghaladja az áthárított ÁFA-t. Ilyen esetekben a gyakoribb elszámolás segíthet jobban kezelni a pénzügyi folyamatokat és javíthatja a likviditást.

A NAV mikor engedélyezheti a gyakoriságváltást?

A gyakoriságváltás engedélyezése több tényezőtől függ:

  • Az adózó által indított beruházások mértéke és jellege.
  • Az előzetesen felszámított és az áthárított ÁFA közötti különbség. Ezen kritériumok teljesülése esetén a NAV hajlandó lehet engedélyezni a gyakoribb bevallást, amennyiben ez az adózó gazdálkodására kedvező hatással van.

Mikor tagadhatja meg a NAV a gyakoriságváltás kérelmét?

A NAV megtagadhatja a gyakoriságváltás engedélyezését, ha az adózó:

  • Adószámát felfüggesztették vagy törölték az elmúlt két évben.
  • Jogerősen mulasztási bírságot kapott a NAV-tól.
  • Szerepel az adózói feketelistán.
  • 25 millió forintot meghaladó adótartozása van, amely miatt végrehajtási eljárás folyik ellene.

Különös méltányosság és törvényi háttér

Bizonyos esetekben, különös méltányosságból, a NAV eljáró vezetője mégis engedélyezheti a gyakoriságváltást, ha az adózó érdekei jelentős mértékben indokolják ezt, és a kizáró okok nem állnak arányban az adózó érdekeivel. Ebben az esetben a döntés egyéni mérlegelésen alapul.

A gyakoribb ÁFA bevallás engedélyezése komoly előnyöket kínálhat azoknak az adózóknak, akik aktívan fejlesztik vállalkozásukat vagy nagyobb forgalmi volumen mellett működnek. Mindazonáltal fontos, hogy az adózók tisztában legyenek azzal, milyen feltételek mellett jogosultak erre a lehetőségre, és milyen körülmények között számíthatnak a NAV engedélyezésére vagy elutasítására. A megfelelő előkészület és a törvényi követelmények betartása elengedhetetlen a sikeres gyakoriságváltás érdekében.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra