PROAB News

július 17. -

EUR 390,90

USD 357,25

Július elsejétől indul az Otthonfelújítási Program: Hosszabb futamidő, kisebb törlesztőrészlet, és támogatott hőszivattyús fűtési rendszer

Július elsejétől elindul az otthonfelújítási program, amely hosszabb futamidőt és többféle támogatási lehetőséget kínál. Az Energiaügyi Minisztérium és a Nemzetgazdasági Minisztérium hétfőn jelentette be az MTI-nek, hogy az MFB Pont Plusz lakossági hálózat fiókjaiban nyújthatók be a kölcsönkérelmek.

Program indulása és feltételei

A végleges felhívás június 17-én jelent meg a palyazat.gov.hu oldalon. Az 1990 vége előtt használatbavételi engedélyt kapott családi házak energetikai korszerűsítésére a kormány kedvezőbb feltételekkel biztosít vissza nem térítendő támogatást és kamatmentes kölcsönt. A program célja, hogy a családok számára elérhetővé tegye az otthonaik energetikai fejlesztését, csökkentve ezzel a rezsiköltségeket.

Társadalmi egyeztetés és módosítások

A program társadalmi egyeztetése során több mint 500 javaslat érkezett, amelyek alapján számos ponton módosították és kibővítették a felhívást. A legfontosabb változások és újdonságok a következők:

  • Hosszabb futamidő: A futamidő a korábban tervezett 8 évről legfeljebb 12 évre emelkedett. Ennek eredményeként a havi törlesztőrészlet 14-25 ezer forint között alakulhat, szemben az előzőleg kalkulált 25-36 ezer forinttal.
  • Hőszivattyús fűtési rendszer: Újdonságként került be a támogatható tevékenységek közé a hőszivattyús fűtési rendszer kiépítése, válaszul szakmai szervezetek felvetéseire és lakossági igényekre.
  • Támogatott nyílászárók: Az új műanyag szerkezetű nyílászárók mellett a fa szerkezetű nyílászárók beszerelése is támogatottá vált.
  • Kőzetgyapot hőszigetelés: Az EPS hőszigetelés mellett a kőzetgyapot hőszigetelés is bekerült a támogatott építési anyagok közé.
  • Lakástakarékpénztári megtakarítás: A saját forrásba beszámíthatóvá vált a lakástakarékpénztári megtakarítás, ami nagyobb rugalmasságot biztosít a családok számára.
  • Jövedelemszámítás módosítása: A vissza nem térítendő támogatás arányának megállapításához kapcsolódó jövedelemszámítás módja kedvezően változott. Az igénylővel egy háztartásban élő eltartott gyermekek jövedelme is figyelembe vételre kerül.

Energia-megtakarítás és tanácsadás

A pályázat fő célja a 30%-os energia-megtakarítás elérése. Ennek érdekében minden igénylőnek javasolt tanácsadó igénybevétele a kölcsönkérelem benyújtása előtt, hogy a tervezett beruházás megfeleljen a megtakarítási feltételeknek.

Gazdasági és környezeti hatások

A fejlesztések jelentős mértékben csökkenthetik a támogatott családok energiafelhasználását, ami nem csak a rezsiköltségeket csökkenti, hanem hozzájárul az energiaellátás biztonságához és a környezetterhelés mérsékléséhez is. Az otthonfelújítási program közel 130 milliárd forintos megrendelés-állományt generálhat az építőiparban és építőanyag-kereskedelemben, ezzel támogatva a gazdasági növekedés újraindítását.

Az otthonfelújítási program számos lehetőséget kínál a családok számára, hogy energiahatékonyabbá és fenntarthatóbbá tegyék otthonaikat, miközben anyagi támogatást is kapnak a megvalósításhoz.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra