PROAB News

május 28. -

EUR 384,57

USD 353,79

Válás és Lakástámogatások: Mire Számíthatunk?

A válás nem csak érzelmi, hanem pénzügyi terheket is ró ránk. Különösen igaz ez, ha állami lakástámogatásokat vettünk igénybe. A Bankmonitor.hu legfrissebb összefoglalója alapján nézzük meg, milyen pénzügyi következményekkel jár a válás, ha korábban lakástámogatást vettünk igénybe.

Babaváró Hitel: Elveszítjük a Kamattámogatást

A Babaváró hitel az egyik legkedvezőbb állami támogatás, de válás esetén a kamatmentesség megszűnik. Ha a válásig nem született meg a gyermek, akkor az eddig kapott kamattámogatást vissza kell fizetni. Emellett a hitel szabadon felhasználhatóvá válik, kamata pedig egy személyi kölcsönével lesz azonos. Fontos tudni, hogy a hitelből nem lehet kilépni, így a törlesztési kötelezettség továbbra is fennáll.

CSOK: Mi Lesz a Támogatással?

A családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) esetében a válás több tényezőtől függően befolyásolja a támogatás sorsát. Ha a támogatás felvétele óta eltelt 10 év, akkor a válásnak nincs hatása a korábban kapott támogatásra. Ha azonban az ingatlant a válás miatt értékesítenék, akkor a támogatást büntetőkamattal növelten vissza kell fizetni. A büntetőkamat mértéke 2022. október 1-jétől 5 százalékra csökkent.

Méltányossági Kérelem: Lehetőség a Könnyítésre

A válás komoly pénzügyi terhet róhat a családokra, különösen, ha állami támogatásokat vettek igénybe. Ebben az esetben azonban lehetőség van méltányossági kérelem benyújtására. Ezzel a lehetőséggel részletfizetés, fizetési halasztás vagy a tartozás elengedése is kérhető. A kérelem elbírálásakor a család jövedelmi és szociális helyzetét is figyelembe veszik.

Összefoglalva, a válás komoly pénzügyi következményekkel jár, különösen, ha állami lakástámogatásokat vettünk igénybe. Fontos, hogy tisztában legyünk ezekkel a következményekkel, és időben tegyük meg a szükséges lépéseket. A Bankmonitor.hu elemzése alapján érdemes szakértői segítséget kérni, hogy a lehető legjobb döntéseket hozzuk meg ebben a nehéz helyzetben.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra