PROAB News

június 21. -

EUR 396,43

USD 369,91

Az EU Egészségbiztosítási Kártya Szabályai

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya (EU-kártya) alapvető eszköz azok számára, akik az Európai Unió országaiban, valamint Norvégiában, Izlandon, Liechtensteinben, az Egyesült Királyságban és Svájcban tartózkodnak ideiglenesen, és sürgős egészségügyi ellátásra szorulnak. Ebben a cikkben a kártya legfontosabb aspektusait és a 2024-es évvel érkező változásokat tekintjük át.

Az EU-kártya igénylése és felhasználása

Magyarországon minden egészségügyi szolgáltatásra jogosult személy, beleértve a biztosítási jogviszonyban állókat is, jogosult az EU-kártya igénylésére. Az EU-kártya a kezelőorvos döntése alapján teszi lehetővé az orvosilag szükséges ellátás igénybevételét. Ez magában foglalja a sürgősségi ellátást, a dialízist és az oxigénterápiát is, de fontos megjegyezni, hogy előre tervezett külföldi gyógykezelés nem finanszírozható ezen a módon.

Érvényességi idő és 2024-es változások

Az EU-kártya érvényessége eddig alapvetően 36 hónap volt, azonban a 2023. december 29-től érvényes szabályozás szerint már csak 6 hónapig érvényes azok számára, akik rendszeresen fizetik az egészségügyi szolgáltatási járulékot. A járulék fizetésének folyamatosságát igazolni kell az igénylés során.

2024. január 1-jétől a kártya érvényessége az egészségügyi szolgáltatásra jogosultság időtartamára szól, ami legfeljebb 10 év lehet bizonyos jogosultsági kategóriák, mint például a magyarországi biztosítottak, nyugdíjasok, óvodások és nappali képzésben részt vevő diákok esetén.

Kivételek és speciális esetek

A tartós külszolgálatot vagy külföldi szolgálatot teljesítő személyek és hozzátartozóik esetében az EU-kártya érvényessége a várható szolgálati időtartamra szól, ami legfeljebb 48 hónap lehet. Külön szabályozás vonatkozik a koraszülés esetén történő ellátásra EGT-tagállamban és Svájcban, ahol a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő kártyahelyettesítő nyomtatványt állít ki.

Fontos megjegyzés

Fontos kiemelni, hogy az EU-kártya nem fedez minden típusú egészségügyi ellátást, és a kártya érvényességi idején túli szolgáltatás igénybevételéhez külön biztosítás szükséges lehet. Azok, akik ilyen helyzetben találják magukat, nem számíthatnak az EU-kártya általi fedezetre, és saját költségen vagy külön biztosítás alapján juthatnak ellátáshoz.

Az EU-kártya jelentős változásokon ment keresztül, amelyek befolyásolják a jogosultságot és az érvényességi időt. Minden utazó számára ajánlott, hogy naprakész információkkal rendelkezzen az EU-kártyával kapcsolatosan, különösen a 2024-es változások fényében.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra