PROAB News

július 17. -

EUR 390,90

USD 357,25

A kamatjövedelem adózása Magyarországon: Mit kell tudni?

A kamatjövedelem jelenti az egyik leggyakoribb passzív jövedelemforrást Magyarországon, nemcsak magánszemélyek, de társaságok számára is. Ez a jövedelemforma számos forrásból származhat, többek között bankbetétek, államkötvények vagy biztosítói kifizetések formájában. Fontos tisztában lenni azzal, hogy a kamatjövedelem után milyen adózási kötelezettségek merülnek fel, hiszen ez befolyásolja a ténylegesen realizált jövedelem nagyságát.

Személyi jövedelemadó (Szja)

Magánszemélyek esetében a kamatjövedelem után a személyi jövedelemadó-ról szóló törvény értelmében kell adót fizetni. Az adó mértéke általánosan 15%, és ezt a kifizetőnek kell megállapítania, majd levonnia. Ez azt jelenti, hogy a magánszemélyek számára leegyszerűsített adóbevallási folyamatot biztosít, mivel nem szükséges a kamatjövedelmet külön bevallaniuk.

Szociális hozzájárulási adó (Szocho)

2023. július 1-jétől a kamatjövedelem szociális hozzájárulási adó hatálya alá is tartozik, amelynek mértéke 13%. Vannak azonban kivételek, például az állami támogatású lakástakarékpénztárak, vagy a babakötvények kamatai, amelyek mentesülnek az adó alól. Fontos kiemelni, hogy csak azok a betétek és értékpapírok után kell ezt az adót megfizetni, amelyek 2023. július 1. után kerültek lekötésre.

  Kifizetők kötelezettségei

  A kifizetőknek – jellemzően hitelintézeteknek – számos kötelezettsége van a kamatjövedelem adózása során. Ezek magukban foglalják az adó megállapítását, levonását és bevallását, ami jelentősen csökkenti a magánszemélyek adóadminisztrációs terheit. Ha a kifizető nem tudja eleget tenni ezeknek a kötelezettségeknek, akkor az adózó magánszemélyre hárul az adó megállapításának és bevallásának felelőssége.

  Devizában és természetben szerzett kamatjövedelem

  A devizában szerzett kamatjövedelem esetén az adó levonásának napján érvényes hivatalos devizaárfolyamon kell forintra átszámítani és megfizetni az adót. Természetben szerzett kamatjövedelem adóalapját a piaci érték 1,18-szorosa alapján kell megállapítani, ami szintén az adókötelezettség kiszámításának különleges esetét jelenti.

  Összefoglalás

  A magyarországi kamatjövedelem adózása összetett rendszert alkot, amely magában foglalja a személyi jövedelemadót és a szociális hozzájárulási adót is. A magánszemélyek számára ez elsősorban a kifizetők általi levonások formájában jelentkezik, ami egyszerűsíti az adóbevallási folyamatot. Azonban a kamatjövedelem után fizetendő összadómérték így elérheti a 28%-ot, ami jelentős befolyással lehet a befektetés tényleges hozamára. Az adózóknak érdemes tisztában lenniük az adózási szabályokkal, hogy pontosan kalkulálhassák a várható jövedelmüket.


  Ez is érdekelhet

  További hírek

  Vedd fel velünk a kapcsolatot

  Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

  Jelentkezem konzultációra