PROAB News

május 29. -

EUR 384,95

USD 355,22

Új Szabályozások a Bortermelőknek: Fontos Változások a Borágazatban

A bortermelőknek új szabályokhoz kell alkalmazkodniuk a közeljövőben. A kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer (EPR) keretében bevezetett változások és az új csomagolóanyag-visszaváltási rendszer (DRS) hatásai már érezhetőek az ágazatban.

1. Egyszerűsített Adminisztráció és Díjátalány a Borágazatban

Az Agrárminisztérium (AM) közleménye alapján 2023. július elsejétől az európai uniós előírásoknak megfelelően bevezetésre került a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer a magyar hulladékgazdálkodásban. A borászati termékek esetében az új rendszerben a hulladék kezeléséért fizetendő díj nem lehet magasabb az eddig alkalmazott termékdíjnál. Az adminisztrációs terhek csökkentése érdekében díjátalányt vezettek be, amely minden, a borászati termék palackjához kapcsolódó csomagolási anyagot magába foglal.

2. Csomagolóanyag-Visszaváltási Rendszer (DRS)

2024. január elsejétől hazánkban bevezetésre kerül a kötelező csomagolóanyag-visszaváltási rendszer. A szabályozás alapján számos italtermék csomagolása, beleértve a borászati termékeket is, visszaváltási díj alá esik. Azonban a kisebb borászatok, melyek éves termelése nem haladja meg az 5000 darabot, mentességet élveznek az új szabályozás alól.

3. Reprezentációs Adó Mentesítés

A kormány döntése alapján 2023. november 16-tól a minőségi borok, melyek oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel vagy földrajzi jelzéssel rendelkeznek, mentesülnek a reprezentációs adó megfizetése alól, ha azokat közvetlenül a termelő borászattól vásárolják meg.

Ezen változások célja, hogy támogassák a hazai borászokat és szőlőtermelőket, akiknek sikeressége létfontosságú a magyar gazdaság számára. Az új szabályozások bevezetése az ágazat egészének modernizációját és fenntarthatóságát célozza meg, miközben a minőségi borok értékesítését is elősegíti.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra