PROAB News

május 29. -

EUR 384,95

USD 355,22

Figyelmeztetés a fizetés nélküli szabadság körültekintő használatára

A munka világában a fizetés nélküli szabadság különleges esetet jelent, amikor a munkavállaló mentesül a munkavégzési kötelezettség alól, de közben munkaviszonya továbbra is fennáll. Ebben a cikkben részletesen vizsgáljuk meg, hogy mire kell figyelnie a munkáltatónak és a munkavállalónak a fizetés nélküli szabadság egyes eseteiben, és milyen szempontokat kell mérlegelni a fizetés nélküli szabadságról szóló megállapodás megkötésekor.

Mi a fizetés nélküli szabadság?

A fizetés nélküli szabadság azt jelenti, hogy a munkavállaló rövidebb-hosszabb ideig nem végez munkát, és ez alatt az időszak alatt nem is kap fizetést. A 2012. évi I. törvény (Mt.) bizonyos esetekben kötelezi a munkáltatót, hogy a munkavállaló kérésére fizetés nélküli szabadságot biztosítson. Ilyen esetek például a gyermek gondozása, hozzátartozó személyes ápolása, vagy tényleges önkéntes tartalékos katonai szolgálat.

Mit kell figyelembe venni a fizetés nélküli szabadság megállapodásakor?

A munkáltatónak és a munkavállalónak egyaránt tisztában kell lennie a fizetés nélküli szabadság feltételeivel és következményeivel. A megállapodásnak világosan rögzítenie kell a szabadság időtartamát, és azt, hogy a munkavállaló milyen körülmények között térhet vissza a munkához.

Fontos megjegyezni, hogy a fizetés nélküli szabadság alatt a munkavállaló nem jogosult munkabérre, de a munkaviszonya továbbra is fennáll. Ez azt jelenti, hogy a munkavállalónak jogában áll visszatérni eredeti munkakörébe a szabadság lejárta után.

Hogyan lehet felmondással megszüntetni a munkaviszonyt fizetés nélküli szabadság esetén?

Fizetés nélküli szabadság esetén is érvényesek a normál felmondási szabályok. Mind a munkavállaló, mind a munkáltató jogosult felmondással megszüntetni a munkaviszonyt, azonban a felmondási időre és az esetleges felmondási védelemre vonatkozó szabályokat mindkét félnek tiszteletben kell tartania.

Összegzés

A fizetés nélküli szabadság lehetőséget nyújt a munkavállalóknak, hogy szükség esetén ideiglenesen felfüggesszék munkavégzési kötelezettségüket, anélkül, hogy munkaviszonyuk megszűnne. Mind a munkáltatónak, mind a munkavállalónak tisztában kell lennie azonban a fizetés nélküli szabadság szabályaival és következményeivel, és a megállapodást világosan és körültekintően kell megfogalmazni. Fizetés nélküli szabadság alatt is lehetséges a munkaviszony felmondással történő megszüntetése, de ebben az esetben is be kell tartani a felmondási szabályokat és időszakokat.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra