PROAB News

június 21. -

EUR 396,43

USD 369,91

Kkv-k számára elérhető adókedvezmények hitelfelvétel esetén: Mit érdemes tudni?

Azok a vállalkozások, amelyek mikro-, kis- vagy középvállalkozásként (kkv) működnek és hitelszerződést kötnek – beleértve a pénzügyi lízinget is –, jelentős adókedvezményekben részesülhetnek, amennyiben a hitelt kizárólag tárgyi eszköz beszerzésére vagy előállítására használják fel. Ezen kedvezmények célja, hogy ösztönözze a vállalkozások növekedését és fejlődését.

A legfontosabb tudnivalók az adókedvezményről:

  1. Mérték: Az adókedvezmény mértéke a hitel kamata.
  2. Állami támogatás: Az igénybe vett adókedvezmény összege állami támogatásnak minősül az irányadó közösségi rendelet alapján.
  3. Időbeli korlátok: Az adókedvezményt abban az adóévben lehet igénybe venni, amelynek végén a tárgyi eszköz a vállalkozás nyilvántartásában szerepel. Az utolsó lehetséges év, amikor az adókedvezményt igénybe lehet venni, az az év, amikor a hitelt az eredeti szerződés szerint vissza kell fizetni.
  4. Beruházás üzembe helyezése: A hitelszerződés megkötését követő 4 éven belül az adókedvezménnyel megvalósított beruházást üzembe kell helyezni. Kivételt képeznek azok az esetek, amikor a beruházás tárgya elháríthatatlan külső ok miatt megrongálódik.
  5. Elidegenítési tilalom: A tárgyi eszközt az üzembe helyezés évében és az azt követő 3 évben nem lehet eladni vagy más módon idegeníteni.
  6. Visszafizetési kötelezettség: Ha a fent említett feltételek közül bármelyik nem teljesül, az adózónak vissza kell fizetnie az igénybe vett adókedvezményt, késedelmi pótlékkal növelten.
  7. Csoporttagság: Ha az adózó csoporttagként működik és a szankciós esemény a csoporttagság ideje alatt következik be, a visszafizetési kötelezettségnek a csoportképviselő útján kell eleget tennie.

Ezen információk alapján a kkv-k számára érdemes alaposan megfontolni a hitelfelvételt és az ahhoz kapcsolódó adókedvezményeket, valamint tisztában lenniük a feltételekkel és kötelezettségekkel.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra