PROAB News

május 15. -

EUR 386,64

USD 358,53

2024-es munkavédelmi és alkalmassági változások

A 2024-es év jelentős változásokat hoz a munkavédelmi törvényben, különös tekintettel a munkavédelmi oktatásra és az orvosi alkalmassági vizsgálatokra. E változások célja a munkahelyi biztonság és egészségvédelem további erősítése, miközben egyszerűsíti a vállalatok és a munkavállalók adminisztratív terheit.

Egyszerűsödő munkavédelmi oktatás

2024. február 1-jétől kezdődően a munkavédelmi oktatás szervezése és lebonyolítása jelentősen egyszerűsödik bizonyos tevékenységek, munkakörök és álláshelyek esetében. A foglalkoztatáspolitikáért felelős miniszter rendelete alapján a munkavédelmi oktatás teljesíthető azzal, ha a rendeletben meghatározott általános oktatási tematika átadásra kerül a munkavállalóknak. Az információ átadása megvalósítható a munkavállalók számára hozzáférhető belső elektronikus hálózaton keresztül is, így modernizálva és hatékonyabbá téve az oktatási folyamatot.

Változások az orvosi alkalmassági vizsgálatokban

A másik jelentős változás 2024. szeptember 1-jén lép hatályba, amely megszünteti az automatikus kötelező orvosi vizsgálatot a munkára való alkalmasság megállapítása érdekében. Ettől kezdve, bizonyos, jogszabály által meghatározott munkakörök és foglalkozások esetében továbbra is szükséges lesz az orvosi vizsgálat a munkára való alkalmasság megállapításához, azonban a munkáltatók is kérhetik ezt bármely pozícióban. Az egészségügyért és a foglalkoztatáspolitikáért felelős miniszterekkel egyetértésben az ágazati miniszter felhatalmazást kap arra, hogy megállapítsa azokat a munkaköröket, feladatköröket és álláshelyeket, ahol az alkalmasság megállapításához orvosi vizsgálat szükséges. Fontos megjegyezni, hogy ez a szabályozás nem alkalmazandó azokra az esetekre, ahol a munkavégzésre irányuló jogviszony sajátos egészségi alkalmassági követelményeket ír elő.

Összefoglalás

Ezek a változások jelentős előrelépést jelentenek a munkahelyi biztonság és egészségvédelem terén, egyszerűsítve a munkáltatók és munkavállalók számára az oktatás és az alkalmassági vizsgálatok adminisztrációját. A módosítások hozzájárulnak a munkahelyi kultúra fejlődéséhez, ahol a munkavédelem és az egészségmegőrzés központi szerepet kap, miközben tiszteletben tartják a munkavállalók jogait és a vállalatok rugalmasságát.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra