PROAB News

június 21. -

EUR 396,43

USD 369,91

Hasznos Funkciók az Ügyfélkapun: Elektronikus Aláírás, Rendelkezési Nyilvántartás

Cikksorozatunk első részében röviden összefoglaltuk, hogyan tud valaki ügyfélkapufiókot regisztrálni. A második részben az ügyfélkapu különféle, jobban vagy kevésbé ismert felhasználási lehetőségeivel foglalkozunk.

Főbb Funkciók

Miután felhasználónevünkkel és jelszavunkkal sikeresen bejelentkeztünk az ügyfélkapu profilunkba, számos elektronikus ügyintézési lehetőség tárul elénk a https://magyarorszag.hu/ oldalon keresztül. Az alábbiakban bemutatjuk a legfontosabb, illetve a hétköznapokban gyakrabban hasznosítható funkciókat.

Elektronikus Aláírás

Az ügyfélkapun keresztül lehetőségünk van elektronikus aláírás használatára, amely megbízható módon helyettesíti a kézzel írt aláírást. Ezzel egyszerűen és gyorsan hitelesíthetünk dokumentumokat anélkül, hogy személyesen kellene megjelennünk.

Szja-tervezet

Az ügyfélkapu lehetőséget nyújt az szja-tervezet átnézésére, kiegészítésére, módosítására és önálló online benyújtására. Így könnyedén eleget tehetünk adóbevallási kötelezettségünknek.

Anyakönyvi Kivonatok

Az anyakönyvi kivonatokkal kapcsolatos ügyintézést is elvégezhetjük az ügyfélkapun keresztül, legyen szó születési, házassági vagy halotti anyakönyvi kivonatokról.

TAJ-nyilvántartás

A TAJ-nyilvántartással kapcsolatos szolgáltatások között szerepel például a betegéletút lekérdezése. Ehhez szükség van a TAJ-számra, amelyet az ügyfélkapun keresztül egyszerűen megadhatunk.

Erkölcsi Bizonyítvány

90 napig érvényes erkölcsi bizonyítványt igényelhetünk, amelyet nyolc nap alatt állítanak ki, és évente négy alkalommal illetékmentesen vehetünk igénybe.

Földhivatali Szolgáltatások

A földhivatali nyilvántartás elérése is lehetséges az ügyfélkapun keresztül. E-hiteles tulajdoni lap másolatot vagy térképmásolatot is kérhetünk.

Adóazonosító Jel és Adóigazolvány

Adóazonosító jelet és adóigazolványt is igényelhetünk az ügyfélkapun keresztül, megkönnyítve az adóügyi adminisztrációt.

Gépjármű Szolgáltatások

Különböző gépjárművekkel kapcsolatos szolgáltatások, mint például a gépjárműkereső, amely rendszám alapján nyújt adatokat a nyilvántartott gépjárművekről. Emellett a forgalmi engedéllyel kapcsolatos ügyintézést is elintézhetjük.

Felsőoktatási Jelentkezés

Bár a felsőoktatási intézményekbe a felvi.hu-n keresztül lehet jelentkezni, az azonosítás ügyfélkapun keresztül történik. A felsőoktatási információs rendszer (FIR) is ezen keresztül érhető el, amely tartalmazza az intézmények, oktatók és hallgatók adatait.

Részletes Tájékoztatás és Ügyintézés

Az ügyintézési folyamatoknál részletes tájékoztatást találunk az ügyintézésre jogosultak köréről, határidőkről, eljáró szervekről, jogorvoslati lehetőségekről és a vonatkozó jogszabályokról is. Elég csupán rákeresni a kívánt szolgáltatásra, és a címre kattintva megnyílik a tájékoztató az ügyintézés indítási gombbal egyetemben.

Könnyű Navigáció és Kategóriák

A kívánt szolgáltatás megtalálását könnyíti, hogy azokat különböző csoportokra (mint például család, egészségügy, vállalkozás) bontva találjuk meg a képernyő bal oldalán az átláthatóság érdekében. Ez segít gyorsan és hatékonyan eligazodni az ügyintézési lehetőségek között.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra