PROAB News

július 17. -

EUR 390,90

USD 357,25

Nyári munka diákoknak – Fontos tudnivalók az adózásról

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tájékoztatása szerint a nyári munkát vállaló diákokra ugyanazok az adószabályok vonatkoznak, mint más munkavállalókra, kivéve ha diákszövetkezeten keresztül dolgoznak. Emellett a 25 év alattiak kedvezményét is igénybe vehetik, amely jelentős adómegtakarítást biztosít.

Munkavállalás feltételei

  • Korhatár: Diákok 16 éves kortól dolgozhatnak szülői engedéllyel, de szünidőben már 15 éves kortól is vállalhatnak munkát.
  • Adóazonosító jel: Munkavállaláshoz szükséges. Ha a diák még nem rendelkezik vele vagy elvesztette adókártyáját, a NAV-nál igényelheti a 24T34-es nyomtatványon, amely legegyszerűbben az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazással (ONYA) tölthető ki.

Adózási kedvezmények és kötelezettségek

  • 25 év alattiak kedvezménye: A nyári munka során szerzett jövedelemre is érvényes, havi 576 601 forintig nem kell személyi jövedelemadót fizetni. Ez havonta maximum 86 490 forint adómegtakarítást jelent.
  • Munkáltatói kötelezettségek: A munkáltatónak igazolást kell kiállítania a levont közterhekről 2025. január 31-éig, amit a diák a személyijövedelemadó-bevallás ellenőrzéséhez használhat.

Munkaszerződés és munkafeltételek

  • Írásos munkaszerződés: Munkaviszony esetében kötelező, amely tartalmazza az alapbért és a munkakört. 18 év alatt csak törvényes képviselő hozzájárulásával érvényes.
  • Minimálbér: A diákoknak meg kell kapniuk a minimálbért, ami napi 8 órás foglalkoztatásnál havi bruttó 266 800 forint.

Egyszerűsített foglalkoztatás: Alkalmi- vagy idénymunka esetén nem kötelező az írásbeli szerződés.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra