PROAB News

június 21. -

EUR 396,43

USD 369,91

Nyári munka: több százezer forintot is kereshetnek a diákok, a munkáltatónak megéri szövetkezettel szerződni

A nyári időszakban akár 100 ezer diák is vállalhat alkalmi vagy hosszú távú diákmunkát különböző iskolaszövetkezetek szervezésében. Az ország egyik vezető diákszövetkezete, a Mind-Diák összegyűjtötte, milyen bérekkel számolhatnak a fiatal munkavállalók, és melyek a legnépszerűbb szezonális munkalehetőségek.

A 2024-es nyári diákmunka szezon már javában tart

A jelentkezések száma május végétől június közepéig a legmagasabb, idén pedig a tanév egy héttel később, június 21-én fejeződik be, így ez az időszak június végéig ki fog tolódni. Az érdeklődés folyamatosan nő mind az iskoláskorú fiatalok, mind a cégek részéről.

Népszerű munkaterületek

A kereskedelem, turizmus és vendéglátás továbbra is kiemelkedő területek a nyári diákmunkák terén. A diákok előképzettség vagy korábbi munkatapasztalat nélkül is könnyen elláthatnak egyszerű, szezonális munkákat. Népszerűek a vendéglátóhelyek, balatoni strandok és büfék, ahol pénztárosként vagy árufeltöltőként tehetnek szert plusz keresetre, vagy akár fagyi- és bárpultosként, vagy gyorséttermi kisegítőként is vállalhatnak. Felkapottak még a különböző szezonális rendezvények, vízi parkok is – ide tartoznak az éttermi, hostess vagy animátor munkák. Ezen kívül az adminisztratív és ügyviteli feladatokra is keresnek diákokat, illetve a mezőgazdasági, élelmiszeripari szektorokban, valamint a termelőüzemek, logisztikai központok is szívesen fogadnak diákokat a nyári időszakra.

Miért éri meg a cégeknek szövetkezettel szerződni?

A cégek többsége felismerte, hogy az adózást tekintve az iskolaszövetkezeteken keresztül történő foglalkoztatása jár a legelőnyösebb feltételekkel . A szociálishozzájárulásiadó-mentesség mellett, ha a diák nem dolgozik – mert például beteg vagy nyaral –, nincs a munkaadónak fizetett szabadság vagy betegszabadság miatti bérjellegű költsége sem. Ezzel szemben az iskolaszövetkezeten keresztül alkalmazott diákok után csak a ledolgozott órákat kell kifizetniük, a HR-adminisztráció, a bérszámfejtés és a bejelentés az iskolaszövetkezet hatásköre.

Diákbér és adómentesség

A 2022-ben bevezetett 25 év alattiaknak járó szja-mentesség következtében a diákok bruttó bére megegyezik a kézhez kapott nettó fizetésükkel. Az adómentesség összeghatárhoz kötött: 576 601 forint havi bruttó jövedelem felett már nem mentesülnek az adó alól. A diákmunka órabére továbbra sem lehet alacsonyabb a mindenkori minimálbérnél, ami jelenleg 1534 forint óránként, míg a garantált bérminimum 1874 forint óránként. Az átlag diákmunka-órabérek bruttó 1600-2500 forint között mozognak a 2024-es nyári szezonban. A könnyű fizikai, egyszerű betanított vagy adminisztratív munkáknál átlagban 1600-1900 körüli órabérekre lehet számítani.

Hosszú távú előnyök

A Mind-Diák által közölt adatok szerint a szakirányú tanulmányokat kívánó gyakornoki pozíciók bérei a legkiemelkedőbbek. Az IT-s munkák terén kifejezetten projektmunkákba is be tudnak kapcsolódni a hallgatók – ilyen munkakörökben nem ritka a bruttó 3-4000 forintos órabér sem. Azok a diákok, akik évközben heti 20-25 órát dolgoznak, nyáron majdnem a dupláját is munkával tölthetik. Ez mindkét félnek előnyös, hiszen míg a munkaadó ezzel támogatja a leterhelt csapatát, addig a diákok – a saját kereset mellett – értékes kapcsolatokra tehetnek szert. Gyakori tapasztalat, hogy ha beválik a gyakornok, akkor október 31-e után, amikor lejár a frissdiplomás pályakezdő diákigazolványa, főállást is felajánlanak neki az adott cégnél.

A munka megkezdése fiatal korban valóban értékes tapasztalatokat nyújthat és segítheti a diákokat abban, hogy fontos készségeket fejlesszenek ki, amelyek a jövőbeli karrierjük szempontjából előnyösek lehetnek.

Hasznos tapasztalat lehet fiatalon elkezdeni dolgozni

A cégek a saját dolgozóik gyermekeinek is biztosítanak nyári munkalehetőségeket. Ez a munkáltató és a munkavállaló családja szempontjából is kölcsönösen előnyös szituációt teremt. A fiatalok megtanulják, hogy fontos a munkaadó számára is jól tervezhető módon összeállítani a munkarendjüket. Ezek a kompetenciák hosszú távon nagy előnyt jelenthetnek a munkaerőpiacon.

Az iskolai szünetekben már a 15. életévét betöltött diák is dolgozhat – szülői hozzájárulással –, aki pedig már betöltötte a 16. életévét és nappali tagozaton tanul, év közben bármikor vállalhat diákmunkát. Göbl Róbert szerint kifejezetten hasznos, ha egy tinédzser 15-16 éves korától kezdve, fokozatosan épül be a munka világába. Ezek a kompetenciák pedig hosszú távon nagy előnyt jelenthetnek a munkaerőpiacon.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra