PROAB News

május 28. -

EUR 384,57

USD 353,79

Cégautó adó, a kétszeres adózás kizárása

A negyedévente fizetendő cégautóadó esetében levonható a gépjárműadó, amelyet ugyanarra a személygépkocsira számoltak ki, azon hónapokra, amikor mind a cégautóadó, mind a gépjárműadó kötelezettség fennállt a negyedév során. Ehhez azonban szükséges, hogy az adóalany a gépjárműadó fizetési határidejét pontosan betartsa. Amennyiben a két adónem esetében két különböző személy volt a fizetési kötelezett, akkor a levonás nem alkalmazható.

A szabályozás értelmében a gépjárműadó cégautóadóba történő beszámítása csak akkor lehetséges, ha a két feltétel együttesen teljesül. Ebben az esetben az adóalany az általa kifizetett gépjárműadót csak azokra a hónapokra vonhatja le a cégautóadóból, amelyekben mindkét adónem szerinti adókötelezettség ugyanarra a gépjárműre vonatkozott. További feltétel, hogy a gépjárműadót a határidőben be kell fizetni.

Fontos megjegyezni, hogy ez nem azt jelenti, hogy csak azok a vállalkozók élhetnek a gépjárműadó beszámításának lehetőségével, akik azt a 2023. március 15-ig, illetve szeptember 15-ig fizetik meg. Előfordulhat ugyanis, hogy az adózó hibájára vissza nem vezethető okból a cégautóadó-bevallás benyújtásakor a bevallás időszakára eső gépjárműadót még nem fizette meg. Ennek példája lehet, ha a gépjárműadó-határozat később kerül kibocsátásra, és az adózó az adót a megadott határidőig még nem tudja befizetni.

Ebben az esetben az adózó nem veszíti el a lehetőséget a gépjárműadó beszámítására, ha a cégautóadó kötelezettségét a NAV által előírt határidőig teljesíti. Az érintett hónapokra vonatkozó cégautóadó bevallását ebben az esetben önellenőrzéssel lehet helyesbíteni. Az elhalasztottan befizetett gépjárműadót sem utólag, sem a késedelmes befizetést követően nem lehet levonni a cégautóadóból.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra