PROAB News

július 17. -

EUR 390,90

USD 357,25

Márciusi lakásbiztosítás átkötés: Új lehetőségek

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) nemrégiben fontos tájékoztatást tett közzé lakásbiztosítási szerződésekkel kapcsolatosan, amely minden lakástulajdonos számára releváns lehet. Az MNB honlapján olvasható bejegyzés szerint 2024 márciusában egyedülálló lehetőség nyílik meg a lakásbiztosítások terén: az ügyfelek számára lehetőség nyílik lakásbiztosításaik soron kívüli átkötésére. Ez a változás lehetőséget biztosít az ügyfeleknek, hogy felülvizsgálják és szükség esetén jobb feltételekkel rendelkező biztosítási megállapodásokra válthassanak.

Kulcsfontosságú részletek a lakásbiztosítási szerződések átkötéséről

A biztosítóknak 2024 február 15-ig kell tájékoztatniuk ügyfeleiket az új lehetőségről. Az értesítés a megszokott kommunikációs csatornákon keresztül történik, így az ügyfelek levélben vagy elektronikus úton is kaphatnak információt.

Március folyamán az ügyfelek soron kívül, azaz a szerződéses évfordulójuk előtt dönthetnek lakásbiztosításuk felmondásáról és újrakötéséről, akár ugyanannál, akár egy másik biztosítónál. Fontos, hogy a felmondásra és az átkötésre ingyenesen, indoklási kötelezettség nélkül kerülhet sor, ami nagyfokú rugalmasságot biztosít.

Azok az ügyfelek, akik már előre kifizették a biztosítási díjukat, a felmondási idő utáni részt visszakaphatják, amennyiben úgy döntenek, hogy felmondják szerződésüket. Ez különösen fontos az előre fizetett díjak esetében, hiszen biztosítja, hogy az ügyfelek ne veszítsék el a már befizetett összegeket.

A változások jelentősége és hatása

Ez a lépés különösen fontos azok számára, akiknek lakásbiztosítása van, figyelembe véve a hazai lakott ingatlanok jelentős részének biztosítottságát és a különböző káresemények, például viharok okozta károk növekedését. Az infláció és az építőanyagok árának emelkedése miatt sok ingatlan alulbiztosított lehet, ami különösen indokolttá teszi a lakásbiztosítási szerződések felülvizsgálatát és szükség esetén az átkötést.

Összefoglalás

Az MNB kezdeményezése lehetőséget nyújt a lakástulajdonosoknak, hogy áttekintve meglévő szerződéseiket, jobb feltételeket kínáló biztosítások felé mozduljanak el. Ez nem csupán pénzügyi előnyöket, de nagyobb biztonságot is jelenthet a lakástulajdonosok számára. Az ilyen típusú rugalmasság ritka, így minden érintettnek érdemes kihasználnia ezt a különleges lehetőséget.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra