PROAB News

május 15. -

EUR 386,30

USD 356,69

2024: A Magyar munkaerőpiac új korszaka – Kihívások és lehetőségek a harmadik országbeli munkaerő foglalkoztatásában

2024 jelentős változásokat hoz a magyar munkaerőpiacra, különös tekintettel a harmadik országbeli állampolgárok foglalkoztatására. Az év kritikus fordulópontot jelent, amint a munkavállalási engedélyezési rendszer átalakulásával új kihívások és lehetőségek bontakoznak ki a kis- és középvállalkozások számára.

A HÍD Consulting szakértői szerint a 2024-es változások főként a jogszabályok módosításából erednek, amelyek újraformálják a harmadik országbeli állampolgárok magyarországi foglalkoztatását. Ezek a változások szigorítják a munkavállalási feltételeket, így a munkáltatóknak gondoskodniuk kell arról, hogy a munkavállalók rendelkezzenek érvényes úti okmánnyal, tartózkodási engedéllyel, megfelelő anyagi fedezettel, és az egészségügyi ellátáshoz szükséges biztosítással vagy költségfedezettel.

A munkavállalási folyamat több lépésből áll, kezdve az előzetes felkészüléssel, a munkakör meghatározásával, a munkavállalási engedély kérelmezésével, a dokumentáció és ellenőrzéssel, a tartózkodási engedély kérelmezésével, az integrációs folyamattal, és a folyamatos ellenőrzéssel és támogatással. A munkavállalói teszt elvégzése is fontos lépés, ami azt jelenti, hogy meg kell állapítani, a munkakör betöltéséhez szükséges szaktudással rendelkező személy a helyi munkaerőpiacon nem elérhető.

A 2024-es változásokkal bevezetett engedélytípusok között szerepel a vendégmunkás engedély, a Magyar kártya, az ICT engedély, és az EU kék kártya. Minden engedélytípus eltérő, és különböző célú foglalkoztatásra szolgál.

A jogszabályváltozások szigorúbb feltételeket és szankciókat is bevezetnek, céljuk a munkavállalási szabályok betartásának biztosítása. A szankciók közé tartoznak a pénzbírságok, munkavállalási engedélyek visszavonása, és a tartózkodási engedélyek érvénytelenítése.

Dr. Hajdu Benedek, a HÍD Consulting szakértője szerint a kis- és középvállalkozásoknak proaktív lépéseket kell tenniük, és tájékozódniuk szükséges az új munkavállalási engedélyezési eljárásokkal kapcsolatban, amelyek kulcsfontosságúak a jogi megfelelőség és az üzleti növekedés szempontjából.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra