PROAB News

június 21. -

EUR 396,43

USD 369,91

Milyen módon lehet év végén adómentesen ajándékozni borászati termékeket?

Az új magyar jogszabály jelentős könnyítést hoz a borászati termékek juttatásában: 2023. november 16-tól bizonyos esetekben adómentességet élvezhetnek az ilyen termékek. Ez a szabály a 451/2023. (X. 4.) Korm. rendelet alapján lett bevezetve, majd 2023. december 1-től az Szja törvény 1. számú mellékletének 8.45. pontjába is bekerült.

Az adómentesség alapfeltételei között szerepel, hogy a borászati terméket közvetlenül az üzemengedélyes borászattól kell vásárolni, és oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel vagy földrajzi jelzéssel kell ellátni. A juttatás célja is meghatározó: reprezentációs vagy nem reprezentációs célú vendéglátás keretében, üzleti ajándékként, vagy csekély értékű ajándékként történő adás esetén élvezheti ezt a kedvezményt. Fontos megjegyezni, hogy a juttató köteles nyilvántartást vezetni a beszerzés forrásáról és a termék felhasználásának módjáról.

A borászati termékek juttatása után nem kell személyi jövedelemadót (szja) és szociális hozzájárulási adót (szochó) fizetni, amennyiben betartják a törvényi feltételeket. Például, ha egy munkáltató csekély értékű ajándékként borral töltött csomagot ad a munkavállalóknak, az ajándék értéke nem haladhatja meg a minimálbér 10 százalékát. Ha a csomagban más termékek is vannak, azok értéke szintén figyelembe vehető, de a bor értéke után nem kell adót fizetni.

Az adómentesség csak az üzemengedélyes borászattól történt vásárlás esetén érvényes. Ha például egy cég étteremben tart összejövetelt és az étterem által beszerzett borokat szolgálják fel, akkor ezek a borok nem élvezik az adómentességet, hacsak nem a cég maga vásárolta meg őket közvetlenül az üzemengedélyes borászattól.

Ez a szabályozás jelentős könnyítést jelent a borászati termékek juttatásában, ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a juttatásnak szigorúan a törvényi feltételeknek kell megfelelnie. Az adómentesség kiterjesztő értelmezésére nincs lehetőség, így csak az üzemengedélyestől vásárolt borászati termékek esetében alkalmazható. A rendelkezés nem vonatkozik az olyan esetekre, amikor a cég ingyenesen kapott bort ad tovább, mivel ilyenkor nem történt vásárlás. Az új szabályozás ösztönzi a hazai borászatokkal való közvetlen kapcsolatot és támogatja a minőségi magyar borok népszerűsítését.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra